clanak False

Gradonačelnik Tomašević podržao Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije i na putu prema što bržem članstvu u EU

24.02.2024.
U povodu obilježavanja dvije godine od početka ruske agresije na Ukrajinu i njezine stanovnike, danas je na Trgu bana Jelačića organiziran skup podrške narodu Ukrajine u organizaciji Grada Zagreba, Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj i Ukrajinske zajednice Grada Zagreba.

„Od početka ruske agresije na Ukrajinu Grad Zagreb se uključio  u brojne akcije kako bi raseljenim osobama iz Ukrajine omogućili što jednostavniju prilagodbu životu u Zagrebu. To ćemo činiti i ubuduće te razvijati daljnju suradnju između Zagreba i Kijeva nakon Sporazuma o suradnji koji je prije nekoliko mjeseci usvojila Gradska skupština“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. Na skupu je rekao „Nadam se da će rat u Ukrajini što prije završiti, vjerujem da će Ukrajina u tom ratu pobijediti i očekujem da što prije bude primljena u članstvo u EU.” 

Gradonačelnik je u svom govoru posebno zahvalio svim Zagrepčanima i Zagrepčankama jer su pokazali svoje široko srce, dobrodošlicu i otvorenost prema svim Ukrajincima koji su zaštitu od ratnih stradanja potražili u Zagrebu. 

Grad Zagreb je za raseljene osobe iz Ukrajine osigurao besplatni javni prijevoz, a za djecu iz Ukrajine upise u gradske vrtiće, osnovne i srednje škole. Nedugo nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, Grad Zagreb je osigurao i prostor u centru grada za Ukrajinski dom u kojem se odvijaju brojne kulturne i druge aktivnosti ukrajinske zajednice u Zagrebu.

Gradske vijesti