clanak False

Svjetski humanitarni skup u Istanbulu

Gradonačelnik Milan Bandić sudjeluje danas na Panel konferenciji organiziranoj za gradonačelnike u sklopu Svjetskog humanitarnog skupa koji se održava u Istanbulu.
24.05.2016.


Na poziv gradonačelnika Grada Istambula Kadira Topbaşa, gradonačelnik Milan Bandić sudjeluje danas na Panel konferenciji organiziranoj za gradonačelnike u sklopu Svjetskog humanitarnog skupa koji se održava u Istanbulu.

Na panelu čelnika i dionika lokalne vlasti pod nazivom Odgovor gradova na problem migracija raspravlja se o koracima koji moraju biti poduzeti od strane lokalnih vlasti te o elementima potrebnima u pravilnom pristupu problemu masovnih migracija i mobilnosti čovječanstva.

Neka od pitanja na Panelu su i kako se migracije mogu uklopiti u lokalni ekonomski razvoj, koji su ključni izazovi s kojima se suočava lokalna vlast i koja rješenja mogu donijeti lokalni čelnici, koja su to rješenja koja su promovirana od strane lokalnih vlasti u vidu povezivanja emigranata s lokalnim uslugama te kakvu ulogu imaju gradovi u vidu socijalne integracije emigranata.

Osim zagrebačkog gradonačelnika, na Panelu sudjeluju i  predstavnici lokalnih vlasti sljedećih gradova: Amman, Kabul, Kuala Lumpur, Mersin, Şanlıurfa, Barcelona, Graz,Odessa, Soest, Sarajevo, Vienna, Agadez, Bamako, N’Djamena, Mogadishu, Rabat, New York, Gaza, Madrid, Budapest, Sana'a, Nablus, Kilis, Muğla, Gdansk, Houston, Paris, Kazan, Ljubljana, Djibouti, Monrovia, Victoria (Seychelles), Tunis, Brussels, Cologne, Casablanca, Toronto, Ulaanbataar, Ghent, Lahore, Nouakchott, Cotonou i The Hague. 

Kao posebnoga gosta, gradonačelnik Istanbula na prvi bilateralni susret primio je gradonačelnika Milana Bandića i zahvalio mu što se odazvao pozivu, a u službenom dijelu sastanka razgovaralo se o budućoj suradnji Zagreba i Istanbula.

Podsjetimo, dvodnevni UN-ov humanitarni summit održava se s ciljem pronalaska učinkovitih metoda rješavanja humanitarnih kriza u svijetu, suočenim s najvećim priljevom izbjeglica od Drugog svjetskog rata.
Prvi svjetski humanitarni summit u povijesti održava se u Turskoj, zemlji koja je zbog rata u Siriji, u zadnje vrijeme prihvatila milijune izbjeglica. Sazvan je na inicijativu glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, a okupio je predstavnike 180 od ukupno 193 zemlje članice UN-a.
 

Gradske vijesti - 2016.