clanak False

Svjetski dan moždanog udara

29.10.2019.
Danas je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb – Rebro obilježen Svjetski dan moždanog udara, a s ciljem informiranja javnosti o važnosti preventivnih aktivnosti, promocije zdravog životnog stila, pravovremenog liječenja i rane rehabilitacije osoba koje su doživjele moždani udar.

Pozdravljajući prisutne zamjenica zagrebačkog gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić istaknula je kako je prevencija bolesti dio zdravstvenih javnih politika, a Grad Zagreb u tome sudjeluje na različite načine. „U veljači ove godine Gradski ured za zdravstvo je, u suradnji s  Hrvatskim neurološkim društvom, organizirao „Dan crvenih haljina,“ kojim se željelo upozoriti na karakteristike i specifičnosti moždanog udara u žena.“

Dodala je i kako se Grad uključio u napore  „Svjetske organizacije za moždani udar“ da se rizik od dobivanja moždanog udara smanji za 50%. „Zagrebački gradonačelnik uvijek je senzibiliziran za ove aktivnosti, bez obzira što neke zdravstvene politike nisu u ingerenciji Grada, već države, međutim, ovdje nema podjela, jer mislimo da životi naših sugrađana, bez obzira gdje žive, moraju biti prioritet svake uprave - na lokalnoj i nacionalnoj razini,“ zaključila je.

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Željko Plazonić napomenuo je kako je ovaj Dan važan, jer se njime želi unaprijediti svijest o važnosti prevencije i liječenja moždanog udara koji je 2. uzrok smrtnosti u Republici Hrvatskoj. „U tu svrhu počeli smo intenzivnije raditi na uspostavi mreže neurointervencije na području RH.“

„Nikada nije dosta govoriti o prevenciji moždanog udara,“ naglasio je pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak dodavši kako se ovim neurološkim poremećajem bave tri Klinike unutar centra – Klinika za neurologiju, Klinika za radiologiju i Klinika za neurokirurgiju.

Više o samom moždanom udaru, njegovim uzrocima, prevenciji i liječenju, govorili su brojni profesori, docenti i liječnici KBC-a Rebro i KBC-a  Sestre milosrdnice.

Gradske vijesti - 2019.