clanak False

Konferencija "Sva lica sporta" - kompleksna uloga sporta u gospodarstvu

10.12.2019.
Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana konferencija Sva lica sporta – kompleksna uloga sporta u gospodarstvu koja je organizirana s ciljem davanja odgovora na pitanja kako sportske uspjehe pretvoriti u pokretače gospodarskog razvoja.
 Pozdravivši nazočne u ime gradonačelnika zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić istaknula je ogledanje sporta u gospodarskim djelatnostima. Najznačajnije ekonomske učinke sport generira u komplementarnom odnosnu s ostalim aktivnostima poput turizma ili graditeljstva, proizvodeći ne samo svoj već i ukupni ekonomski razvoj. Kroz industriju sporta i njenom izravnom poslovnom aktivnošću stvaraju se nova radna mjesta, privlače se talenti i inovacije. Pozitivan utjecaj ima na ljudske resurse i produktivnost uključivanjem takozvanih isključenih društvenih grupa, a neupitan je njegov značaj i na lokalnu i regionalnu ekonomiju, istaknula je zamjenica Majić naglasivši kako Grad raspolaže s 164 sportska objekta koja svakodnevno održava, a u tijeku je i izgradnja novih. Od 2016. do 2019. za sport i sportsku infrastrukturu izdvojili smo preko 2 milijarde kuna, a udio sredstava za sport u ukupnom proračunu je iznosio do 7%.

Ispred Hrvatskog olimpijskog odbora, ujedno i pokrovitelja ove konferencije, predsjednik Zlatko Mateša kazao je kako je ovo značajan trenutak budući da se po prvi put o sportu razgovara u središnjoj instituciji hrvatskog gospodarstva. Uz prirodne ljepote, sport je druga najprivlačnija komponenta koja privlači strane posjetitelje u Hrvatsku. Sport je relevantna grana hrvatskog gospodarstva i kao takvog ga moramo i tretirati.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je ovu konferenciju kao početak pokretanja nekih važnih pitanja o strateškom promišljanju sporta. Dodao je kako u globalnom kontekstu ova industrija zaradi oko 500 milijardi eura i zato je važno, kroz ulaganja i poticaje, iskoristiti sav potencijal pojedinačno i kolektivno kako bi u pravom smislu riječi  postali jedna od najjačih sportskih nacija u svijetu.

Prisutnima su se još obratili: izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Madžar, izaslanik predsjednika Vlade i ministar financija Zdravko Marić te gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Gradske vijesti - 2019.