clanak False

Predstavljena monografija “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu"

28.11.2019.
Gradonačelnik Milan Bandić danas je prisustvovao svečanoj promociji monografije “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu” autora Borne Marinića. Promociju je u Dvorani doma HV-a “Zvonimir” u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” u suradnji s Uredom saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine te pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja.
 
U presudnim trenutcima stvaranja Republike Hrvatske smo pobijedili jer smo bili napadnuti i jer smo branili svoje. A kad branite svoje, nitko vas ne može pobijediti jer nitko ne može pobijediti emociju koja ide uz obranu vlastitog ognjišta. I zato hvala prvomu hrvatskom predsjedniku koji je u tim povijesnim trenutcima bio i povjesničar, i antifašist, i državnik. Na tragu politike hrvatske pomirbe, mobilizirao je sve Hrvate i pripadnike nacionalnih manjina, što se pokazalo preduvjetom za pobjedu hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu, istaknuo je gradonačelnik Bandić na svečanosti.
 
Autor Borna Marinić je povjesničar, urednik portala Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat i autor emisije Domoljubne minute na Hrvatskome katoličkom radiju.
U monografiji iznosi malopoznate činjenice o ulozi Roma i pripadnika romske zajednice   u obrani Hrvatske u Domovinskome ratu.
Svečanosti su nazočili: potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i mnogi drugi visoki uzvanici.
 

Gradske vijesti - 2019.