clanak False

1. obrtnički forum Grada Zagreba

03.12.2019.
Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je u zagrebačkome inovacijskom centru – ZICER uime gradonačelnika Grada Zagreba otvorila Prvi obrtnički forum Grada Zagreba.

Forum je organizirao Grad i Obrtnička komora Zagreb, a kako se čulo, da bi se aktualizirale važne teme za obrtništvo i zagrebačke obrtnike te potaknulo na rješavanje izazova s kojima se svakodnevno susreću.

Grad Zagreb prepoznaje obrtništvo kao pokretača gospodarskog razvoja te je partner koji zasigurno može pomoći u rješavanju određenih problema, istaknula je zamjenica Majić. Najveći interes za obrtništvo je iskazan Programom poticanja razvoja obrta malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu od 2019. do 2023. te potporama za razvoj obrtničkih djelatnosti. Kroz ovu mjeru je dodijeljeno više od 8.500 potpora u iznosu od 120,1 milijun kuna. Iznimno je važna i suradnja glede poticanja interesa za  deficitarna obrtnička zanimanja, rekla je zamjenica pa je dodala da ove godine u Zagrebu bilježimo 2.225 obrta više u odnosu na prošlu godinu, a u Zagrebu posluje 19 % svih obrtnika u Republici Hrvatskoj. Veseli nas i podatak o porasta broja upisanih  učenika u zagrebačke obrtničke škole. Zajednički rad i trud nose dobre rezultate, ali naravno da mjesta za poboljšanja uvijek ima. Kako su stupovi antičkih foruma uvijek bili čvrsti oslonac grada, tako ste i vi poduzetnici bili i ostali čvrsti oslonac razvoja našeg Zagreba.

Ovim Forumom prvenstveno želimo pokazati našim obrtnicima što je Grad napravio, što trenutno radi i koji su mu planovi za budućnost. Suradnja s Gradom je odlična i uistinu sam zahvalan gradonačelniku i svim gradskim službama za pomoć u rješavanju svih problema, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Mirza Šabić. Broj obrtnika iz godine u godinu raste, a sada ih je više od 21.000, dodao je Šabić.

Važno je organizirati forume na kojima se mogu razmijeniti iskustva jer upravo obrtnici naš grad čine prepoznatljivim i čuvaju njegovu tradiciju, naglasio je predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet. Upravo zbog promjene zakona na državnoj razini koje nisu išle obrtnicima u prilog, jedna od tema zadnjeg sastanka Vlade i Grada je bila da se zagrebačkim obrtnicima izađe ususret te da im se smanje doprinosi na zakup poslovnih prostora. Teško je očekivati da se oni nose s velikim kompanijama i da im budu konkurenti.
 

Gradske vijesti - 2019.