clanak False

Svečani koncert u povodu Dana državnosti RH

U povodu Dana državnosti, na Trgu kralja Tomislava održan je koncert Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije.
26.06.2016.

Domovini u čast


(Hina) - Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen je u subotu navečer i svečanim koncertom Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije na Trgu kralja Tomislava na kojemu su nastupili mladi i nagrađivani hrvatski pijanist AljošaJurinić, Marko Martinović, ovogodišnji hrvatski predstavnik na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu, te solisti mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić i bariton Leon Košavić.

Uz nastupe solista slavljeničkome koncertu pridružio se i Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske. Publika, koja nije bila tako brojna kao prethodnih godina - što zbog vremenskih neprilika, a što zbog nogometne utakmice između Hrvatske i Portugala na Europskome nogometnom prvenstvu, imala je prilike čuti izvedbe odabranih djela svjetskih klasika Petra Iljiča Čajkovskog, Edwarda Elgara, Bedřicha Smetane, Aleksandra Borodina i Julesa Masseneta, kao i odlomke iz hrvatskih opera Nikola Šubić Zrinjski i Mila Gojsalića te Simfonijsko kolo Jakova Gotovca.

Aljoša Jurinić, finalist uglednih svjetskih natjecanja - Chopinova u Varšavi i Kraljice Elizabete u Bruxellesu, izveo je finale Uvertire 1812., op.49  Petra Iljiča Čajkovskog, koračnicu br 1 Edwarda Elgara "Land of Hope and Glory", te 3. stavak Koncerta za klavir i orkestar u e-molu Frederica Chopina.  

Marko Martinović je pak i hrvatskoj publici, kao prije toga europskoj na Euroviziji mladih glazbenika, dočarao kako se svira tambura bisernica - tradicijski hrvatski instrument..

Mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić otpjevala je Odu zemlji iz opere Mila Gojsalića Jakova Gotovca, a bariton Leon Košavić, "Romancu Zrinskog" i "U boj, u boj" iz opere "Nikola Šubić Zrinski" Ivana pl. Zajca.                               

Koncert je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović i uz potporu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

 


Gradske vijesti - 2016.