clanak False

Suradnja Zagreba i Pečuha

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin jučer je u službeni posjet primila zamjenika gradonačelnika Grada Pečuha Lászlóa Őria.
01.03.2016.


Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin jučer je u službeni posjet primila zamjenika gradonačelnika Grada Pečuha Lászlóa Őria, koji joj je zahvalio na dosadašnjoj suradnji te je naglasio kako dva grada njeguju i više nego dobre i prijateljske odnose. 

Na jučerašnjem se sastanku, iniciranu još za prošlogodišnjeg posjeta zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Pečuhu, razgovaralo o nastavku kulturne, sportske, glazbene i likovne suradnje. Sve to, naglašeno je, spaja gradove, ali daje učinke i na drugim područjima i stvara sinergijski efekt pa tako, rekla je zamjenica Kusin, treba imati u vidu da kultura otvara vrata i turizmu, što u suradnji dvaju gradova nikako ne treba zanemariti. Kako se čulo, sljedeće godine izgledne su, među ostalim, i razmjene gostovanja dviju filharmonija, a Zagrepčani mogu očekivati i gostovanje renomiranog baletnog ansambla iz Pečuha.

Također, član Gradskog vijeća Pečuha, ujedno i potpredsjednik Zaklade Zlatko i Vesna Prica József Hári upoznao je zamjenicu gradonačelnika s radom Zaklade koja u pripremi ima izdavanje monografije odabranih djela našeg velikog umjetnika rođenog 1916. u Pečuhu.

Zagreb i Pečuh povezuje i Povelja o prijateljstvu i suradnji iz 2008. pa su svojedobno, kada je Pečuh uz Essen i Istanbul 2010. bio europska prijestolnica kulture, u Zagrebu organizirani Dani Pečuha.

Sastanku u Gradskoj upravi  prisustvovali su i direktor Kulturnog centra Zsolnay Balázs Vincze te iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport pomoćnik pročelnika Tedi Lušetić i viša stručna savjetnica Vera Šimić Jajčinović.



 

Gradske vijesti - 2016.