clanak False

Stipendije Grada Zagreba učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine

08.04.2019.
U povodu Svjetskog dana Roma, u Gradskoj skupštini Grada Zagreba učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine uručene su Stipendije Grada Zagreba. Ugovore su uručili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba Neđatin Kamberovski, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica SRRH Kali Sara Suzana Krčmar, potpredsjednica Gradske skupštine Ana Stavljenić-Rukavina te Gordana Rusak, članica Povjerenstva za dodjelu Stipendija.

Prisjetivši se kako je prve godine podjele Stipendija bilo samo četvero stipendista, gradonačelnik Bandić izrazio je zadovoljstvo velikim brojem danas uručenih stipendija, te istaknuo da će one pridonijeti tome da još veći broj učenika i studenata dođe do zaslužene diplome: Od kad smo startali, 2012. na 2013., ukupno smo imali 285 učenika i 23 studenta stipendista. Visina mjesečne stipendije iznosi oko 2.500 kn za učenike, 3.500 kn za studente i 4.500 kn za postdiplomante. Netko će reći da je to malo, netko da je puno, da je to simbolično, ili da nije. Ali ono što je sigurno – stipendije dižu obrazovni standard Roma i mijenjaju percepciju o Romima.

Prigodne govore, uz čestitku, održali su i predsjednik Vijeća Roma Neđatin Kamberovski, zamjenik predsjednika Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba Raško Ivanov te saborski zastupnik Veljko Kajtazi, a uime stipendista zahvalila je Anesa Šabani, studentica Zdravstvenog učilišta u Zagrebu koja je istaknula da Stipendija mladima znači određenu vrstu samostalnosti i uključenosti u društvo.

Ove godine dodijeljene su 72 stipendije učenicima te pet stipendija studentima, a prvi put je raspisan i Natječaj za dodjelu Stipendije studentima poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih i poslijediplomskih specijalističkih) studija u Gradu Zagrebu, ali na njega nije bilo prijavljenih kandidata. Tijekom svih šest godina od kad se dodjeljuju, Grad Zagreb je za te stipendije izdvojio ukupno gotovo osam milijuna kuna.

Gradske vijesti - 2019.