clanak False

Štetna uporaba alkohola kod mladih


Zbog velikog problema prekomjernog pijenja mladih i osnovnoškolaca u Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o štetnosti uporabe alkohola kod mladih.
08.06.2016.
Zbog velikog problema prekomjernog pijenja mladih i osnovnoškolaca u Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o štetnosti uporabe alkohola kod mladih.

Problem prekomjernog pijenja veliki je problem i gotovo se uvijek dodatno apostrofira prilikom završetka školske godine. Prema riječima pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirne Šitum Hrvatska se s oko 240 tisuća alkoholičara, od kojih se svega 3% liječi, nalazi u samom vrhu europskih država po konzumiranju alkohola. Trend pijenja alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i traži pozornost cijele društvene zajednice, prije svega u prevenciji tog nemilog fenomena.

Prosječna dob prvog konzumiranja alkohola je 12,8 godina, a sve više piju djevojčice a tren zlouporabe alkohola, ali i drugih sredstava ovisnosti kod djevojčica je brže rastao zadnjih godina, naglasila je pročelnica Šitum.

Svakoga trenutka roditelj bi trebao znati gdje su mu djeca. Ono što se preskoči u obitelji ne može se nadomijestiti u školi i crkvi, rekao je gradonačelnik Milan Bandić i pozvao sve učenika da zadnji dan škole proslave na dostojanstven način.

U suradnji s Odborom za zdravstvo Gradske skupštine i predsjednicom Anom Stavljenić Rukavinom, Grad Zagreb i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport organiziraju Dan osmaša, 10. lipnja u svakoj školi kao i zadržavanje učenika u školama u kojima imaju osmislen program, a sve kako bi se smanjile crne brojke od prošlogodišnje proslave završetka škole. Prevencija i edukacija djece, ali i roditelja nam je najbitnija, naglasio je pročelnik GU za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.
Gradski ured za zdravstvo osigurati će dežurstvo Hitne medicinske pomoći na Jarunu i Bundeku  od 11,00 sati pa nadalje, uključit će se i Gradsko društvo Crvenog križa te spasilačka služba.
Također, prema riječima Katice Pavlović iz Policijske uprave Zagrebačke Policija će pojačati ophodnje na lokacijama na kojima se skupljaju mladi (Bundeku, Jarunu, Makrimiru, Ribnjaku…)
 

Gradske vijesti - 2016.