clanak False

Sastanak s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije

Gradonačelnik Bandić, sa suradnicima, sastao se s izaslanstvom Državnog zbora Republike Slovenije koje je predvodio predsjednik Nj.E. Milan Brglez.
16.03.2016.


Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, sastao se danas u gradskoj palači Dverce s izaslanstvom Državnog zbora Republike Slovenije koje je predvodio predsjednik Nj.E. Milan Brglez.

Na sastanku je bilo riječi o važnoj ulozi gradova u jačanju odnosa država i regija te o mogućnostima jačanja suradnje između glavnih gradova Hrvatske i Slovenije, posebno na području kulture. Također, razgovaralo se i o odličnim vezama i partnerskom odnosu Grada Zagreba s nacionalnim manjinama pa tako i sa slovenskom nacionalnom manjinom o čemu su gosti čuli već ranije, a sada se i sami uvjerili. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. u Zagrebu živi 2.223 pripadnika slovenske nacionalne manjine dok Vijeće slovenske nacionalne manjine predstavlja 2.132 članova.
Ovakvo prijateljstvo zalog je za bolje sutra, naglasio je predsjednik Brglez.

Zagreb je, naglašeno je, sjajan primjer europske metropole u kojoj se živi tolerancija, multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo kako su odnosi između dva grada na najvišoj razini pa ih tako prijateljske veze vežu još od veljače  2001. kada je potpisan Sporazum o suradnji čiji je predmet jačanje prijateljstva i suradnje na područjima lokalne i opće uprave, zdravstva i socijalne skrbi, javnih službi, očuvanja okoliša, komunalnih djelatnosti i prometa, kulture, obrazovanja, športa, znanosti i istraživanja, informatike i uvođenja elektronskog poslovanja, turizma, pitanja mladeži, međunarodnih odnosa i drugih područja od interesa za oba grada.

Sastanku su prisustvovali i veleposlanica Republike Slovenije u RH Nj.E. Smiljana Knez, zastupnici u Državnom zboru Dragan Matić i Matej Tonin, voditeljica Kabineta predsjednika DZ Katarina Ratoša, ministar savjetnik Marko Rakovac te predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba Darko Šonc.

Uz gradonačelnika Bandića sa suradnicima u društvu s veleposlanicom RH u Republici Sloveniji Nj.E. Vesnom Terzić, sastanku su prisustvovali i predstavnici Gradske skupštine: predsjednik Darinko Kosor, potpredsjednice Jelena Pavičić Vukičević i Vesna Sudar, potpredsjednik Andrija Mikulić te tajnica Mirjana Lichtner Kristić.
 

Gradske vijesti - 2016.