clanak False

Sastanak s članovima Odbora Vijeća Europe za provedbu lokalne i regionalne samouprave

Predstavnici Grada Zagreba održali su sastanak s članovima Odbora Vijeća Europe za provedbu lokalne i regionalne samouprave.
02.03.2016.
Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak između predstavnika Grada Zagreba, predvođenih potpredsjednicom Gradske skupštine Jelenom Pavičić Vukičević i članova Odbora Vijeća Europe za provedbu lokalne i regionalne samouprave – gradonačelnikom Ostfold okruga Ole Haabethom, tajnicom Odbora Jane Dutton-Early i konzultantom grupe Nezavisnih stručnjaka iz područja lokalne samouprave Davidom Melua.

Povjerenstvo vijeća Europe boravi u Hrvatskoj od 2. do 4. veljače, a sastanak je održan prema preporuci Odbora ministara vijeća Europe zbog pripreme izvješća iz država članica Vijeća Europe o funkcioniranju i provedbi lokalnih i regionalnih načela demokracije.

Na sastanku se raspravljalo o europskim standardima u području lokalne i regionalne demokracije, s naglaskom na izazove s kojim se suočavaju glavni gradovi kao nositelji lokalne vlasti. Sudionici su razgovarali i o reformama koje se očekuju na nivou države, a direktno utječu na funkcioniranje Zagreba, principima financiranja, financijskom i administrativnom nadzoru od strane države.

Konzultacijski mehanizmi države naspram glavnoga grada u područjima koja se tiču direktnog djelovanja – financijskih izvora i lokalne legislative, suradnja lokalne vlasti sa županijom, kao i izazovi u područjima unutarnje strukture Gradske uprave, bile su također teme današnjeg sastanka, a raspravljalo se i o pitanjima uključenosti građana u funkcioniranje vlasti.

Uz potpredsjednicu Gradske skupštine, sastanku su prisustvovali: pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, zamjenica pročelnika Stručne službe gradonačelnika Dianora Kobia Lulić, voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Ureda gradonačelnika Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik i voditeljica Službe za međugradske i međunarodne odnose Vesna Šimić.
 

Gradske vijesti - 2016.