clanak False

Sastanak s Brankom Lustigom

Ususret jubilarnom 10. izdanju Festivala tolerancije, gradonačelnik Milan Bandić primio je u palači Dverce predsjednika Festivala Branka Lustiga. 
04.03.2016.
Ususret jubilarnom 10. izdanju Festivala tolerancije, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, primio je u palači Dverce predsjednika i direktoricu Festivala Branka Lustiga i Natašu Popović. 

U izjavama nakon sastanka uvaženi gost je zahvalio gradonačelniku na podršci i pokroviteljstvu nad Festivalom naglasivši kako je dogovorena i suradnja na projektu muzeja posvećenom žrtvama holokausta, za sada pod idejnim imenom Muzej tolerancije.

Planirani muzej ima za namjeru podignuti svijest i održati kolektivno sjećanje na događanja iz teških vremena. Tamo će mlađi naraštaji  vidjeti slike Zagreba kada su u njemu mnogi naši sugrađani židovske vjere živjeli, držali kazališta, kina i kavane. To će biti prikaz Zagreba kakav je nekad bio, ali i kakvog želimo u budućnosti - tolerantnog i otvorenog za sve dobronamjerne ljude – rekao je Lustig.

Kako je objasnio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, Grad je pokrenuo inicijativu kojom bi se budući muzej smjestio u zgradu stare kotlovnice Tvornica ulja Zagreb, u Branimirovoj ulici, a koja je nekad bila u vlasništvu jedne zagrebačke židovske obitelji.

U planu je da obnovu zgrade financira Grad Zagreb, dok bi se sredstva za cjelokupni sadržaj i uređenje tog prostora trebala povući iz fondova EU – rekao je pročelnik Lovrić, procijenivši da bi muzej mogao otvoriti svoja vrata u roku od dvije godine.
 

Gradske vijesti - 2016.