clanak False

Sastanak 64. Komisije za Europu UNWTO

28.05.2019.
U Hotelu Esplanade danas je otvoren 64. sastanak Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda, agencije osnovane s ciljem praćenja, reguliranja i razvijanja turizma u svijetu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zaželio je prisutnima dobrodošlicu i izrazio oduševljenje rekordnim brojem delegata iz cijeloga svijeta koje je sastanak okupio. U gradu smo koji se posljednjih godina diči iznimnim turističkim uspjesima. Svjesni smo kako se u svjetskom turizmu, na kojega otpada i veliki dio Europe, generira oko 10% ukupnog BDP-a. To nije zanemariva brojka, a  Grad Zagreb će i dalje nastaviti s podupiranjem rada Svjetske turističke organizacije UN-a. Gradonačelnik je rekao dodavši  da je ovaj susret je od velike važnosti za nastavak jačanja pozicije grada i države na međunarodnoj turističkoj sceni.

Želio bih se zahvaliti zagrebačkom gradonačelniku na gostoprimstvu, jer za mene i moj tim ovo je odlična prilika da se u ovako velikom broju suočimo s mnoštvo pitanja i izazova koja su pred nama. Iz iskustva vaše zemlje i velikog turističkog booma, posebice u posljednjih 20 godina, možemo puno naučit i o tome ćemo raspravljati na panel diskusijama koje nam predstoje danas i sutra, kazao je glavni tajnik UNWTO Zurab Pololikashvili.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je da je Hrvatska prošle sezone ostvarila izvrsne rezultate. Skoro 20 milijuna turista dokaz su naše kvalitetne usluge i prihvatljivih cijena. S njim se složio se i ministar turizma Gari Cappelli  naglasivši kako su podaci o posjećenosti za prvih šest mjeseci 2019. odlični, jer smo u plusu za oko 4 % gostiju u odnosu na prošlu godinu.

U sklopu ovog događaja 29. svibnja 2019. godine u Hotelu Esplanade održat će se i radionica UNWTO-a pod temom „Rast, inovacije i partnerstvo“ s početkom u 10 sati na kojoj će se razgovarati o ključnim prioritetima za razvoj i inovativnost europskog turizma.

Podsjećamo kako je Republika Hrvatska članica UNWTO-a od 1993. godine te aktivno sudjeluje u njenom radu kao članica brojnih tehničkih odbora. Sastanci Regionalnih komisija održavaju se jednom godišnje, a Hrvatska trenutno predsjedava Komisijom na dvodnevnom sastanku koji će obuhvatit tematske radionice o rastu, inovacijama i partnerstvu u europskom turizmu.

Gradske vijesti - 2019.