clanak False

Prva mobilna aplikacija prostornih podataka Grada Zagreba „mZIPP

08.02.2017.
Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Grada Zagreba 8. veljače 2017. predstavljena je mobilna aplikacija „mZIPP“. Projekt je pod nazivom Grad na dlanu u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i suradnika, prezentirala pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Cvjetko Jerković. Besplatna mobilna aplikacija na jednostavan i brz način omogućava Zagrepčanima i posjetiteljima grada pregled prostornih podataka i praktičnu pomoć u snalaženju u prostoru. Aplikacija je nastala suradnjom Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT). Događaju je prisustvovalo oko 50 predstavnika drugih gradskih ureda te tvrtke APIS IT, a sve su popratili novinari iz 25 medijskih kuća.
 
Riječ je o podacima kojima raspolažu gradska upravna tijela, trgovačka društva, ustanove i druge institucije od interesa za građane. Mobilna aplikacija „mZIPP“ korisnicima omogućava pregled prostornih podataka vezanih za njihovu trenutnu ili izabranu lokaciju – od adrese do podataka o katastarskim česticama i namjeni površina iz Generalnog urbanističkog plana. Aplikacija nudi i mogućnost pregleda lokacija gradskih institucija prema tematskim skupima (npr. Gradska uprava, Zdravstvo, Kultura itd.) na željenom gradskom području, omogućujući korisniku brz pristup osnovnim podacima (kategorija, kontakt, sadržaji i sl.) o objektima od njegova interesa.
 
Informacije su strukturirane u tematske skupine slojeva čime se olakšava pretraživanje i pregled za željeno uže područje ili grad u cjelini. Baza podataka se ažurira najnovijim podacima i prema potrebi nadopunjava novim slojevima dinamikom koja ovisi o zahtjevima gradskih upravnih tijela i gradskih trgovačkih društava. Slojevi koji se pripremaju za mobilnu aplikaciju mZIPP ponuđeni su i na interaktivnoj karti Geoportal ZIPP koju možete otvoriti na službenim stranicama Grada Zagreba www.zagreb.hr za širi pregled.
 
Preuzimanje mobilne aplikacije omogućeno je za iOS i Android mobilne uređaje.
 
Ovo događanje popratile su brojne medijske kuće.
 

Aktivnosti