clanak False

Proširenje sustava video nadzora

Zagreb je dobio novih 69 nadzornih kamera koje su postavljene na 23 lokacije, za što je Grad izdvojio 4,5 milijuna kuna. 
09.02.2016.
(Hina) - Zagreb je dobio novih 69 nadzornih kamera koje su postavljene na 23 lokacije, za što je Grad izdvojio 4,5 milijuna kuna te ih sada ukupno ima 354 na 118 lokacija, pohvalili su se u utorak u zagrebačkoj Gradskoj upravi.  


Gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je na konferenciji za novinare kako su s projektom postavljanja nadzornih kamera u gradu krenuli 2009. godine, s jedinom intencijom povećanja sigurnosti građana te uspostave reda u prostoru, a ne "nabijanja gradske blagajne i ugrožavanja privatnosti ljudi".

Naglasio je kako su svi investirani novci u postavljanje kamera trostruko vraćeni, "jer jedan ljudski nokat više vrijedi od 354 kamere instalirane na 118 lokacija u gradu Zagrebu". Ustvrdio je kako se na lokacijama gdje su kamere postavljene u zadnjih šest, sedam godina osjetno smanjilo uzastopno ponavljanje različitih oblika kriminala. 

Ponovio je kako cilj tih kamera nikada nije bio kazna i ubiranje prihoda od kazni sugrađana, istaknuvši kako bi bio sretan da se nikada ne napiše ni jedna kazna osim upozorenja. "Ove kamere su u funkciji preventive da se ne događaju nepodopštine raznih vrsta", poručio je Bandić te pojasnio kako pritom misli na čuvanje privatnosti, poboljšanje sigurnosti, sprječavanje kaznenih djela, kriminala svih vrsta te dizanju na veću razinu reda u prometu i parkiranju.

Ponovio je kako će građani kada prvi put pogriješe biti upozoreni, a ako griješe uzastopno i sankcionirani, a kamere će pomoći i u obračunu s urbanom gerilom i grafitima koje još nisu uspjeli riješiti, odnosno obnoviti fasade što Bandić smatra svojim najvećim porazom u zadnjih 16 godina na čelu grada. "Kad to napravimo bit ćemo najuređenija europska metropola", poručio je i najavio da će se nadzorne kamere nastaviti postavljati po gradu sve dok se "ne pokrije cijeli grad".


Da je značajno pao broj kaznenih djela i prekršaja na lokacijama gdje su postavljene kamere uvjeravao je i pomoćnik pročelnika za prostorno uređenje Mate Kraljević, koji napominje kako se na kamere "spojila" policija, koja je dosad izuzela tri tisuće slika ili detalja koji su im poslužili u razotkrivanju nedjela i njihovih počinitelja, kao i SOA te hitne intervencije.


Prometno i komunalno redarstvo - nadzorne kamere

Gradske vijesti - 2016.