clanak False

Predstavljeni rezultati Eu projekta SocialCar u ZgForumu

15.06.2018.
Završno događanje EU projekta SocialCar, na kojem su predstavljeni rezultati projekta, održano je u ZgForumu u Gajevoj 27 u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 14 sati, u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. 

Osim djelatnika lokalnog koordinatora projekta, Gradskog ureda za strategiju, taj je susret okupio i predstavnike partnera i dionika u projektu: Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu; podružnice Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o.; HŽ Putničkog prijevoza d.o.o.; Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, društva Integrirani promet zagrebačkog područja, te Nextbike - sustava javnih bicikala.

Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pozdravila je u ime gradonačelnika grada Zagreba g. Milana Bandića i u svoje osobno ime prisutne i izrazila zadovoljstvo tijekom i rezultatima ovog projekta, nakon čega je voditelj Odjela za pripremu i provedbu regionalnih i međunarodnih projekata Matija Vuger iznio osnovne podatke o projektu i planirani nastavak aktivnosti osmišljen u okviru javnih konzultacija projekta.

SocialCar je istraživački i inovacijski projekt financiran iz EU programa Obzor 2020. Cilj projekta je objedinjavanje svih oblika mobilnosti u jedinstvenu uslugu, s naglaskom na carpooling, odnosno dijeljenje vožnje u automobilu.

U okviru projekta izrađena je mobilna aplikacija koja će omogućiti planiranje, rezerviranje  a u budućnosti i uslugu plaćanja za multimodalna putovanja. Tako je SocialCar inovativna i sveobuhvatna usluga za planiranje putovanja, koja omogućava i korištenje načela Mobilnosti kao usluge (MaaS). Aplikacija je ispitana u 10 gradova: Kantonu Ticino (CH), Skopju (MK), Edinburghu (UK), regiji Lazio (IT), Zagrebu (HR), Luksemburgu (LU), Bruxellesu BE), Brescii (IT) i Torinu (IT). Stručnjaci iz Ticina izradili su mobilnu aplikaciju na podlozi Open Street Map, uz korištenje dostupnih podataka o javnom prijevozu.

Aktivnosti