clanak False

Predstavljen program 16. Beogradskog festivala igre

26.02.2019.

Predstavljen program 16. beogradskog festivala igre

Program 16. Beogradskog festivala igre predstavljen je u ponedjeljak, 25. veljače u Zagrebačkom plesnom centru.  Riječ je o jednom od najboljih europskih festivala koji će se ove godine održati od 22. ožujka do 11. travnja u Beogradu,  Novom Sadu i Vršcu, a na kojem će  gostovati umjetnici iz 11 zemalja s više od 25 novih koreografskih postavki.

Predstavljanju programa nazočila je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić koja je istaknula kako je Grad Zagreb podržao inicijativu organizatora 16. Beogradskog festivala igre da se program ovog značajnog festivala predstavi u našem gradu budući je riječ o jednom od najboljih  europskih festivala za koji su zainteresirani i zagrebački umjetnici.

“Zagrebački plesni centar dio je kulturne mreže China - CEEC Dance Culture Union kojoj je član i Beogradski festival igre, a naši će predstavnici sudjelovati na ovogodišnjem Festivalu igre i to na susretu svih predstavnika  te kulturne mreže“, rekla je zamjenica gradonačelnika te podsjetila kako je i ovaj događaj dio kulturne suradnje dogovorene između Grada Zagreba i ministra kulture Republike Srbije Vladana Vukosavljevića koji je nedavno boravio u Zagrebu.
 
Zahvaljujući upravo atraktivnosti ovoga festivala Beograd je postao važno mjesto u biografiji umjetnika koji kreiraju trendove. Tako je od osnivanja predstavljeno više od 350 koreografskih radova, a zadnjih par godina svako izdanje ove manifestacije prati oko 23.000 posjetitelja i oko 120 akreditiranih novinara.

Uz promotivni film i prigodnu izložbu fotografija s prethodnih izdanja program ovogodišnjeg Festivala predstavila je Aja Jung direktorica i osnivačica Beogradskog festivala koja je istaknula kako će se na 16. izdanju ovoga Festivala publici predstaviti 16 plesnih skupina među kojima je i Nizozemski plesni teatar kojem će ovo biti šesti nastup na Festivalu igre. Govoreći o značaju publike direktorica Jung istaknula je kako su kroz godine održavanja ovog Festivala uočili kako je  - među inozemnom publikom koja zauzima značajno mjesto svakako i zagrebačka publika.
 
“Zbog toga smo i danas ovdje jer smatramo  kako je došlo vrijeme ne samo da razmjenjujemo publiku već naravno i umjetnike“, rekla je Jung te podsjetila kako je 2017. godine na Beogradskom festivalu igre nastupio i Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba.

O Zagrebačkoj plesnoj sceni ali i suradnji s ovim Festivalom govorila je Martina Nevistić, voditeljica plesnog programa Zagrebačkog plesnog centra.
“Zagrebački plesni centar dio je Zagrebačkog kazališta mladih i središnji je prostor u Republici Hrvatskoj koji je namijenjen suvremenom plesnom izričaju  te koji pruža podršku domaćim i stranim plesnim umjetnicima“, istaknula je Nevistić dodajući kako  vjeruje da je i ovo predstavljanje samo početak suradnje Zagrebačkog plesnog centra i Beogradskog festivala igre i razvoj još jedne kulturne suradnje Grada Zagreba i Grada Beograda.

Gradske vijesti - 2019.