clanak False

Potpisan Sporazum o izgradnji nacionalne dječje bolnice u Zagrebu

15.04.2019.
(Hina) - Premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su u ponedjeljak okvirni sporazum o suradnji na pripremi projekta "Izgradnja nacionalne dječje bolnice", što je prvi korak u realizaciji izgradnje te bolnice u zagrebačkom Blatu.
Vrijednost tog strateškog Vladina projekta je 42,3 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak sredstava bit će osiguran iz državnog i zagrebačkog proračuna.


Objedinit će kapacitete Klinike za dječje bolesti i dijelove drugih zagrebačkih bolnica

Ministarstvo zdravstva je u suradnji s Gradom Zagrebom počelo izradu tehničke i projektne dokumentacije, što je preduvjet za prijavu projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice za sufinanciranje iz europskih fondova u idućem programskom razdoblju.
Nova dječja bolnica trebala bi objediniti postojeće kapacitete Klinike za dječje bolesti u Zagrebu i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica, te osigurati provedbu zdravstvene zaštite na području ginekologije i opstetricije.
Plenković je nakon potpisivanja sporazuma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici istaknuo kako se radi o strateškom Vladinu projektu, kojim se želi omogućit najbolja skrb najmlađim pacijentima.
"Pitanje zdravstva je uistinu projekt za generacije. Svi znamo kakav je danas naš zdravstveni sustav, koliki su njegovi troškovi i koliko je važno da bude dostupan i održiv. Da zdravstvene usluge koje se pružaju našim građanima budu na najvišoj razini, uz posebnu brigu o najmlađima, trudnicama, rodiljama i majkama, mora biti na visokom mjestu prioriteta", rekao je premijer.

Dječja bolnica prva faza nove nacionalne sveučilišne bolnice

"Vlada će sa svoje strane učiniti sve da se krene u ovaj projekt. On će trajati malo dulje nego što je naš prvi mandat, ali ćemo učiniti sve da se projekt realizira jer smatramo da je nužan i koristan", naglasio je Plenković.
Priprema za sporazum trajala je 2,5 godine kroz rad povjerenstva koje su osnovali Ministarstvo zdravstva i Grad Zagreb, a njegova realizacija trajat će iduću godinu dana, kako bi se učinilo sve potrebno za apliciranje za sredstva EU fondova za iduće financijsko razdoblje od 2020.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je da će nacionalna dječja bolnica biti prva faza izgradnje nove nacionalne sveučilišne bolnice, a omogućit će sve oblike liječenja djece na jednom mjestu.
Podsjetio je kako se ideja  izgradnje nacionalne sveučilišne bolnice javila prije 40 godina, kada su Zagrepčani kroz samodoprinos izdvajali za njezinu izgradnju na lokaciji Blato, no projekt je zaustavljen zbog rata i nikada nije nastavljen.
"S time se više ne može čekati", poručio je Kujundžić i dodao kako je Vlada donijela odluku da se u partnerskom odnosu sa Zagrebom krene u izgradnju dječje bolnice, kao prve faze buduće nacionalne sveučilišne bolnice na istoj lokaciji.

Dotrajalost zgrada u Zagrebu

"Zdravstvena zaštita djece u Zagrebu, prvenstveno zbog dotrajalosti i zaostalosti zgrada traži žurne promjene, stvaranje centara izvrsnosti i njihovo funkcionalno povezivanje", kazao je Kujundžić i podsjetio da su postojeće zgrade zagrebačkih bolnica izgrađene prije više od 100 godina.
Bolnice su na više lokaciji, zbog čega imamo disperziju kadrova i opreme uz brojne pristupne barijere i bez parkinga, dodao je.
"Nova bolnica omogućit će da na jednom mjestu imamo koncentriranu stručnu elitu, visokosofisticiranu opremu, sve oblike liječenja i najvišu razinu usluga", poručio je Kujundžić .
Studija izvodljivosti će pokazati hoće li se za novu bolnicu moći iskoristiti postojeća građevina u Blatu ili će se morati graditi iznova, kaže ministar zdravstva.
Statički je zgrada u redu, ali je pitanje može li se funkcionalno i sadržajno prilagoditi ono što je izgrađeno prije više od 40 godina, dodao je. 

Zagrepčani kroz samodoprinose izdvojili 314 milijuna maraka

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napomenuo je kako je dječja nacionalna bolnica 2017. godine uvrštena u strategiju razvoja Zagreba.
Podsjetio je da su Zagrepčani 80-ih godina prošlog stoljeća kroz dva samodoprinosa izdvojili tadašnjih 314 milijuna maraka.
"Zagrepčani su to izdvojili i ne smijemo ih iznevjeriti, moramo nastaviti s ovim sa čim smo započeli, da to realiziramo na dobrobit Grada Zagreba i ove zemlje", rekao je Bandić.
Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, koja bi trebala jednog dana preseliti u novu dječju bolnicu, kaže da bi u novoj zgradi dobili daleko veći prostor od sadašnjeg, a riješili bi i problem s parkiranjem.
Klinika danas hospitalizira više od 12.000 djece godišnje, a obavljaju više od milijun postupaka i 250.000 specijalističkih pregleda, u njoj se liječe djeca iz cijele Hrvatske.
"Preseljenje bi nam omogućilo širenje medicinske djelatnosti te smještaj roditelja i djece na primjerenijoj razini nego danas", kaže Roić.

Gradske vijesti - 2019.