clanak False

Pokret za radost

U nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, predstavljen je projekt izgradnje vježbališta na otvorenome, tzv. aktivnih zona. 
06.04.2016.
U nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, predstavljen je projekt izgradnje vježbališta na otvorenome, tzv. aktivnih zona. Uređenje vježbališta nova je aktivnost u okviru višegodišnjega Coca-Colina projekta Pokret za radost, kojim se građane potiče na kretanje te educira o važnosti uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje.  

„Coca-Cola od 2013. u okviru projekta Pokret za radost u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu provodi niz aktivnosti usmjerenih promociji aktivnih životnih stilova. Kako bismo aktivno pridonijeli rješavanju problema nedovoljnoga kretanja, do kraja 2017. godine uredit ćemo dvadeset aktivnih zona po cijeloj Hrvatskoj, koje će nakon toga biti predane lokalnoj zajednici u vlasništvo i na stalno korištenje”, kazala je glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu Maria Anargyrou-Nikolić.

Aktivne zone uključivat će sprave za vježbanje kojima će se  moći koristiti umirovljenici, tinejdžeri, rekreativci i profesionalni sportaši, odnosno svi zainteresirani za aktivan život i vježbanje na otvorenome. Prvi privremeni model aktivne zone predstavljen je tijekom konferencije za medije, a tom je prilikom gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić izjavio: „Grad Zagreb domaćin je mnogih sportsko-rekreacijskih događanja te mi je izrazito drago da sve veći broj naših sugrađana prepoznaje važnost i korist vježbanja. Siguran sam da će se brojni Zagrepčani nakon otvaranja aktivne zone uključiti u rekreacijske aktivnosti na otvorenome. Ovim putem pozivam ostale lokalne zajednice i građane diljem Hrvatske da u što većem broju glasuju za grad u kojem žele da se uredi aktivna zona te na taj način podrže ovaj projekt i pridruže se gradovima koji podupiru kretanje i aktivni životni stil.” 

Prva aktivna zona bit će uređena u Zagrebu, a o tome koji će još gradovi dobiti vježbališta na otvorenome odlučit će sami građani, koji će moći glasovati za svoj grad na mrežnoj stranici www.pokretzaradost.hr od 15. travnja do 1. lipnja 2016.
Partneri projekta Pokret za radost i inicijative uređenja aktivnih zona su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski Crveni križ, a podršku projektu dalo je i  Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

„Ovaj projekt izvrstan je primjer suradnje javnoga, privatnoga i civilnoga sektora te akademske zajednice. Posebno smo zadovoljni namjerom Coca-Cole da vježbališta gradi po cijeloj Hrvatskoj. Naše Ministarstvo svojim aktivnostima nastoji omogućiti kvalitetan život u svim našim krajevima, a ovaj projekt također želi tomu pridonijeti. Osim radi promocije aktivnoga životnog stila i poticanja građana na kretanje projekt smo podržali i zbog važnoga elementa međugeneracijske solidarnosti. Naime, aktivne će zone biti namijenjene svim građanima bez obzira na njihovu dob te će sve generacije mati priliku vježbati na otvorenome u uređenim zonama”, izjavila je Marija Vučković, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Coca-Cola će u gradovima u kojima budu uređena vježbališta na otvorenome u suradnji s Kineziološkim fakultetom iz Zagreba te Hrvatskim Crvenim križem organizirati i vježbanje pod nadzorom kineziologa te edukaciju i savjetovanje stručnjaka o uravnoteženoj i kvalitetnoj prehrani. „Jedan od iznimno važnih programa Hrvatskog Crvenog križa jest zaštita zdravlja, a u sklopu tog programa već godinama provodimo edukaciju i savjetovanje građana o pravilnoj prehrani te važnosti kretanja u prevenciji prekomjerne tjelesne težine. To činimo diljem Hrvatske putem 130 društava Hrvatskoga Crvenog križa. Coca-Cola nas i inače redovito podržava u aktivnostima pomaganja unesrećenima i ljudima u potrebi, po čemu smo u najvećoj mjeri i prepoznati u javnosti, a sad smo dobili priliku proširiti našu suradnju. Dodatno nas je povezala zajednička želja da preventivnim djelovanjem pridonesemo boljemu zdravlju hrvatskih građana”, izjavila je ovom prilikom Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskoga Crvenog križa.

Kineziološki fakultet s Coca-Colom u projektu Pokret za radost surađuje od samoga njegova početka. Zajednički provode mjerenja tjelesne spreme građana, koja prate i savjeti za njezino poboljšanje, a prošle su godine u jednome danu događanjem organiziranim u kampusu Fakulteta na vježbanje potaknuli više od 1200 građana. „Izgradnja aktivnih zona koja će omogućiti svima da vježbaju na otvorenome pozitivan je Coca-Colin iskorak u promociji aktivnoga životnog stila. S obzirom na to da se naši sugrađani malo kreću i neredovito vježbaju, takvi su nam prostori u gradovima itekako potrebni. Manjak tjelesne aktivnosti velik je problem i u njegovu rješavanju moramo djelovati na svim razinama. Ključna je edukacija ljudi o nužnosti postizanja ravnoteže između unesenih i potrošenih kalorija, a najbolji rezultati postižu se upravo zajedničkim angažmanom lokalnih zajednica, obrazovnih institucija, vladina i nevladina sektora te poslovne zajednice”, istaknula je Lana Ružić, prodekanica Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Coca-Colinu inicijativu za uređenje aktivnih zona i poticanje građana na redovito vježbanje podržao je i nekadašnji rukometni reprezentativac i veleposlanik projekta Mirza Džomba te voditeljica Antonija Blaće. „Kao nekadašnjemu profesionalnom sportašu kretanje i vježbanje sastavni mi je dio života. Baveći se sportom naučio sam jako mnogo o raznovrsnoj prehrani i važnosti tjelesne  aktivnosti za zdravlje i imam potrebu ljude oko sebe poticati na pozitivne promjene i prihvaćanje novih navika koje će im poboljšati zdravlje i kvalitetu života. Zato sam rado prihvatio poziv da budem dio ovoga projekta jer time dobivam priliku pozitivno utjecati na velik broj ljudi. Već pola sata kretanja i vježbanja može učiniti jako mnogo za zdravlje”, poručio je Mirza Džomba. Antonija Blaće priznala je da iako sada redovito vježba, u nekim joj se životnim faza bilo teško pokrenuti. „Međutim, najbolje sam se osjećala, a i izgledala, upravo onda kada sam redovito vježbala i kad sam vodila više računa o tome što i koliko jedem. Već male promjene navika uz više kretanja i redovito vježbanje daju vidljive rezultate – ne samo na tjelesnoj  već i na psihičkoj razini”, zaključila je Antonija Blaće.
 

Gradske vijesti - 2016.