clanak False

Pohod buša iz Mohača

Gradonačelnik Milan Bandić sastao se jutros s gradonačelnikom Grada Mohača Józsefom Szekóm s kojim je dogovorio Sporazum o prijateljstvu i suradnji.
16.01.2016.


Gradonačelnik Milan Bandić sastao se jutros s gradonačelnikom Grada Mohača Józsefom Szekóm s kojim je dogovorio Sporazum o prijateljstvu i suradnji, budući suživot Hrvata i Mađara u Mohaču traje već stoljećima.

Nakon prijateljskih Pečuha i Budimpešte, 7. veljače 2017. stavit ćemo točku na i u suradnji  s gradom Mohačem, a korak k tome je i današnji dolazak buša i gradonačelnika Mohača u Zagreb, rekao je gradonačelnik Bandić te označio početak priredbe Pohod buša iz Mohača na gradsko središte. 

Ovim pokladnim narodnim običajem vesela je povorka folklorne skupine od 50-ak šokačkih Hrvata razveselila građane i goste Zagreba koji su se našli na ruti od Cesarčeve ulice do Trga bana Josipa Jelačića, gdje su priredili i završni nastup – kolo.

Naime, prema vjekovnom običaju bučna povorka maskirnih ljudi uz pratnju tamburaša s kolom na gradskome trgu simbolizira ispraćanje zime. Taj tradicionalni običaj Hrvata u Mađarskoj je UNESCO 2009. priznao kao visoko vrijedno kulturno blago koje je uvrstio na listu svjetske duhovne baštine.
7. veljače se vidimo u Mohaču kako bi iz prve ruke vidjeli kako se istjeruje zima, obečao je zagrebački gradonačelnik gostima iz Mađarske.

Dan ranije u Mađarskom institutu održano je predavanje dr. Tündea Minoricsa Baština koja prelazi granice te je otvorena izložba fotografija o mohačkome običaju koja se besplatno može posjetiti do 25. siječnja, a kako bi se sve zainteresirane upoznalo s narodnim običajima šokačkih Hrvata.


 

Gradske vijesti - 2016.