clanak False

Počeli Interliber i Infogamer

Na Zagrebačkom velesajmu otvoreni sajmovi Interliber i Infogamer - Zagreb je danas postao istinsko središte izdavačkog stvaralaštva i gaming industrije u ovom dijelu Europe.
08.11.2016.


(Hina/www.zagreb.hr) - Zagreb je u utorak na pet intenzivnih dana postao istinsko središte izdavačkog stvaralaštva i gaming industrije u ovom dijelu Europe, poruka je s otvorenja 39. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, koji se paralelno sa sajmovima Infogamer by Reboot i INOVA održava na Zagrebačkom velesajmu od 8. do 13. studenoga, a otvorio ih je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Ispred ministarstva kulture okupljenima se obratila načelnica sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost MK-a Dubravka Đurić Nemec. Ispričala je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, koja zbog neodgodivih obveza nije mogla nazočiti otvorenju.
Kazala je kako je to ministarstvo svjesno svih problema s kojima se nakladnici, izdavači i cijeli knjižni sektor suočavaju posljednjih nekoliko godina.
"Ministarstvo kulture odlučno je raditi na njihovu rješavanju. Razgovori s izdavačima već su počeli i oni će se nastaviti, možda čak i za vrijeme Interlibera", poručila je Đurić Nemec na svečanom otvorenju u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.
"Međutim, budućnost knjige, koliko vidimo, nije ugrožena ni na koji način jer interes čitatelja postoji", istaknula je Đurić Nemec, dodavši kako očekuje da će se to pokazati velikom posjećenošću i ovogodišnjega Interlibera.

"Istinsko središte izdavačkog stvaralaštva i gaming industrije u ovom dijelu Europe" otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je tom prigodom citirao riječi bosanskohercegovačkog putopisca Zuke Džumhura, "na televiziji sve vidi, na radiju sve čuje, a u knjigama sve piše".
Pozvao je sve Zagrepčane i njihove goste da tijekom pet dana, koliko traje najveća godišnja književna manifestacija glavnoga grada, posjete Zagrebački velesajam, jer "Zagreb je grad kulture".
Galerija Paviljona 5 za susrete s autorima

Okupljenima se obratila i članica uprave Zagrebačkog Holdinga Daniela Franić, koja je izrazila zadovoljstvo što je Zagreb domaćin Interlibera – najveće književne manifestacije u RH, Infogamera – jednog od najznačajnijih gaming sajmova u Europi, te, od 9. studenoga, i sajma inovacija INOVA.
"U ukupno devet paviljona svoje proizvode i usluge prezentirat će 950 izlagača iz 32 zemlje i nadamo se da će tu sve generacije naći ponešto", poručila je Franić.

Otvorenju su nazočili brojni predstavnici izdavačke industrije, kao i brojnih kulturnih i političkih institucija. Nakon što je sajam proglašen otvorenim, gradonačelnik je obišao štandove i popratne programe Sajma.

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber tradicionalno svake jeseni tijekom pet dana na Zagrebački velesajam privuče oko 130 tisuća posjetitelja. U svojem će 39. izdanju na više od 13 tisuća četvornih metara Paviljona 5 i 6 predstaviti nakladu 300 izlagača iz 12 zemalja – Austrije, BiH, Francuske, Hrvatske, Italije, Kine, Nizozemske, SAD-a, Slovenije, Srbije, Španjolske te Velike Britanije.

Organizator Interlibera je Zagrebački velesajam u suradnji sa zajednicom nakladnika i knjižara.

Novost ove godine je otvaranje Galerije Paviljona 5, gdje će se svakodnevno održavati druženja s autorima te različiti kreativni i edukativni programi, radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire i slično.
U sklopu Interlibera ponovno se održava program edukativno-zabavnih sadržaja namijenjenih popularizaciji znanosti na praktičan i zabavan način "Znanstveni kvart", i to ove godine na tri lokacije: na glavnoj pozornici i iza pozornice u 6. paviljonu te na galeriji 5. paviljona.

Organizatori su i ove godine na posebnom mjestu u Paviljonima 5 i 6 postavili Knjižider, gdje posjetitelji mogu pohraniti svoje kupljene knjige dok nastavljaju obilazak sajma.

Ulaz na Interliber i INOVU je bespalatan, a ulaznica za Reboot InfoGamer je 40 kuna.

VIŠE o sajmovima

 

Gradske vijesti - 2016.