clanak False

Otvorenje 13. Festivala tolerancije - JFF Zagreb

07.04.2019.
(Hina) - Festival tolerancije - JFF (Židovski filmski festival) Zagreb, otvoren je u nedjelju navečer u Studentskome centru (SC) Sveučilišta u Zagrebu projekcijom filma "Vukodlak" poljskoga redatelja Adriana Paneka te velikim pljeskom zahvale koja je mnogobrojna publika uputila osnivaču festivala Branku Lustigu.
 Film "Vukodlak" priča je o skupini djece tek oslobođene iz koncentracijskoga logora koja završavaju u napuštenom zdanju u šumi gdje ih očekuju novi užasi, a o potankostima vezanim uz taj filma mnogobrojna publika mogla je čuti izravno u razgovoru s redateljem Panekom, održanom nakon projekcije filma.
”Najstrašnije je kada su djeca žrtve rata. Zato i danas, i mi u Poljskoj, i vi u Hrvatskoj, trebamo sustavno otvarati te teme. Drago mi je što upravo temom stradanja djece započinje ovaj festival”, rekao je Adrian Panek.
Svečanosti otvorenja Festivala tolerancije - JFF Zagreb nazočili su, među ostalim uglednicima, izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, izaslanica predsjednice Republike Renata Urlić Margaretić i izaslanik ministrice kulture Krešmir Partl, saborski zastupnici, veleposlanici, brojni glumci, redatelji i predstavnici Grada Zagreba. Najveći pljesak dobio je pak dvostruki oskarovac Branko Lustig, utemeljitelj Festivala židovskoga filma.
 
Festival je dragocjena kulturna manifestacija
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je festival rekavši kako je to dragocjena kulturna manifestacija koja osvješćuje najvažnije teme modernoga društva, a to su ne samo poštivanje nego i slavljenje različitosti te temeljna načela jednakosti, slobode, pravde i bratstva.
Festival tolerancije, istaknuo je, angažirani je filmski festival s jasnom misijom, a njegov programski fokus je i ove godine rad na boljem i tolerantnijem društvu.
”Sve ovo ne bismo uspjeli da trinaest godina nisam učila od najboljega - Branka Lustiga. Iako smo u 24 sata bili prisiljeni mijenjati glavnu kino dvoranu, niti jedan film nije skinut s programa. Uz pomoć grada Zagreba, kina SC, Kinoteke i kina Tuškanac, sve što smo najavili, ostaje, pa će publika uistinu ove godine uživati u pravim stvarima", istaknula je direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.
Rekla je kako je sretna što uza sebe ima tim koji je u 14 sati uspio preseliti kompletan festival na nove lokacije i prilagoditi programe, iako se to činilo nemoguće.
Producent festivala Hrvoje Pukšec podsjetio je kao je kvaliteta i ovaj put bila prvi kriterij u odabiru filmova. Najavio je kako će ovogodišnje izdanje festivala do 13. travnja, u kinima Studentski centar, Kinoteka i Tuškanac ponuditi osamdesetak filmova, pet okruglih stolova, dvije izložbe, dva Masterclass predavanja, rasprave, VR (virtualna realnost) projekte za mlade i edukacije.
Program otvorenja vodila je dramska umjetnica Lucija Šerbedžija koja je najavila i koncert austrijskih majstora jazza HI5 održan u Polukružnoj dvorani Teatra &TD nakon svečanosti otvaranja.
Ovogodišnji festival realiziran je uz potporu Grada Zagreba, UNHCR-a, Orbica, HAVC-a, TZ Grada Zagreba, Atlantic grupe i PZ Putniković.
 
Zbog izvanrednih okolnosti festival otvoren u SC-u
Ovogodišnje, 13. u nizu izdanje Festivala toleranacije - JFF Zagreb, počelo je u izvanrednim okolnostima jer se, kako je to nakon svečanosti otvorenja objasnila novinarima direktorica toga festivala Nataša Popović, u roku od 24 sata program za koji je bilo predviđeno da će se održati u Kinu Europi, zbog nemogućnosti korištenja toga kina, morao preseliti na novu lokaciju.
Popović je rekla kako su, zbog odluke uprave o zatvaranju Kina Europe, pred njima bila dvije opcije - otkazati festival ili učiniti nemoguće da se on ipak održi. Pri tomu, rekla, bilo nam je jako žao otkazati festival s obzirom na dugotrajne i sustavne pripreme, a posebice zbog gostiju iz inozemstva, brojne volentere i sponzore koji nas podržavaju.
Jer, podsjetila je, Festival tolerancije - JFF Zagreb jedan je od samo nekoliko neprofitabilnih festivala, a grad Zagreb mu je davao slobodne termine u Kinu Europi. Popović je ponovila kako "ne zna zašto je uprava Kina Europe odlučila prelomiti baš na našem festivalu", te istaknula kako joj je iskreno žao zbog toga i očekuje ispriku zbog takve odluke.     
Zamolila je publiku da prati web stranicu festivala - www.festivaloftolerance.com na kojima će dobiti točne informacije o programu i zahvalila je zagrebačkoj gradskoj upravi, Kinoteci i Tuškancu na pomoći i na tome što su im otvorili svoja vrata.

Gradske vijesti - 2019.