clanak False

Otvorena izložba "100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina" u Etnografskom muzeju

03.05.2019.
Danas je u Etnografskome muzeju otvorena izložba dječjih radova 100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina što ju je  organizirao Etnografski muzej i Radio Kaj pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.
 
Radi se o izložbi Mirjane Drobine, a rezultat je višegodišnjeg projekta Dajmo djeci korijene i krila. Djecu vrtićke dobi se preko projekta želi upoznati s kulturnim i edukativnim sadržajima  te s vrijednostima i značajem hrvatske kulturne baštine u tradicionalnim dječjim igračkama i radovima.
 
Djeca iz stotinu dječjih vrtića su napravila slikarske i skulptorske radove što će se izlagati u Etnografskome muzeju do 19. svibnja 2019. na Danima dječjih vrtića Grada Zagreba. Osim stote obljetnice Etnografskog muzeja u Zagrebu, izložbom se obilježava i peta obljetnica projekta Dajmo djeci korijene i krila te trideseta obljetnica od utemeljenja Radija Kaj.
 
U društvu malene djevojčice Petre izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Milan Bandić. Odrasli nemaju toliko intuicije, kreativnosti i mašte kao djeca. Ovaj projekt i izložba su iznimni  primjeri suradnje kulturnoga i obrazovnog sektora kako  bi se djeca mogla upoznati s vrijednošću i značajem hrvatske baštine. Čuvajmo našu baštinu i darujmo ju našim najmlađima!, poručio je gradonačelnik.
 
Ravnateljica zagrebačkoga Etnografskog muzeja Goranka Horjan je istaknula da je gradonačelnik od prvog dana prepoznao inicijativu. On već dugi niz godina podržava akciju  koja je u više od stotinu vrtića diljem Hrvatske donijela radost. Smisao kulturne baštine je da se nasljeđuje. Ova izložba potiče kreativnost, znatiželju i stvaralaštvo te daje motiv tisućama najmlađih da postanu  korisnici kulture i prenositelji nasljeđa, rekla je. 
 
 

Gradske vijesti - 2019.