clanak False

Otvoren Tjedan češkog filma u kinu Europa!

Tradicionalni Tjedan češkog filma, što se već održava 23. godinu zaredom, otvorio je gradonačelnik Milan Bandić u društvu veleposlanika Republike Češke u Hrvatskoj Vladimira Zavazala. 
11.10.2016.

(zagreb.hr/Hina) Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je, u društvu veleposlanika Republike Češke u Hrvatskoj Vladimira Zavazala, tradicionalni Tjedan češkog filma, što se održava 23. godinu zaredom. Manifestacija započinje filmom "Teorija tigra" Radeka Bajgara, a do 17. listopada u kinu Europa bit će prikazano šest odabranih ostvarenja recentne češke kinematografije.

"Teorija tigra" tragikomičan je film ceste s legendarnim češkim glumcem Jirijem Bartoškom u glavnoj ulozi, u kojemu glavni lik pokušava preuzeti kontrolu nad vlastitim životom i nakon života po očekivanjima okoline krene u potragu za slobodom. 

Prikazat će se i češki kandidat za Oscara, nagrađivani film "Kućna njega", gorko-slatka humorna drama o suočavanju sa smrću, ispričana vedrim stilom češke seoske 'dramedije' kroz lik njegovateljice Vlaste (glumi ju Alena Mihulova). Riječ je dugometražnom prvijencu Slaveka Horaka, kojega je časopis Variety uvrstio među deset mladih uspješnih redatelja čije vrijeme tek dolazi. 

Za treći po redu Tjedan češkog filma u kinu Europa odabran je i jedan od najvećih recentnih čeških kino hitova i dobitnik pet nagrada Češki lav, "Zmijska braća" Jana Prušinovskog. Film prati braću iz disfunkcionalne obitelji, koji pokušavaju promijeniti svoje živote i ugrabiti neke od svojih posljednjih šansi 

Na programu je i "Obiteljski film" Olma Omerzua, nagrađivana kombinacija crne komedije i obiteljske drame o dezintegraciji naizgled sretne dobrostojeće obitelji. Ta gotovo antropološka, ali vrlo zabavna studija ljudskih karaktera na trenutke će podsjetiti na sada već antologijska ostvarenja Michaela Hanekea i Rubena Ostlunda, stoji u najavi Tjedna češkog filma. 

Kao najneočekivaniji naslov ovogodišnjeg programa najavljen je film "Ubojite priče" Jana Bubeníčeka, koji uz pomoć specijalnih efekata kombinira igrane scene s glumcima uz 3D/2D animaciju i pozadinske projekcije. Film se sastoji od tri cjeline koje svaka na svoj način tematiziraju herojstvo i smrt. 

Prigodom 40. obljetnice nastanka animirane serije "A je to" Tjedan češkog filma prikazuje dugometražni "Pat i Mat na filmu", u režiji Mareka Beneša, sina Lubomira Beneša koji je s Vladimirom Jiranekom 1976. godine osmislio tu svjetski proslavljenu televizijsku seriju. 

U svom debitantskom nastupu na velikom platnu dvojica nespretnjakovića suočavaju se s podmuklim kaktusom i suhim drvetom te žele osvježiti svoj dom originalnim građevinskim rješenjima, a u skladu s trendovima 21. stoljeća pokušavaju biti fit i živjeti zdravo.


Gradske vijesti - 2016.