clanak False

Osnivačka skupština Mreže za sigurnost i kvalitetu hrane JI Europe

Na inicijativu NZJZ Dr. Andrija Štampar, danas je utemeljena Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe (SEEN – FSQC).
30.03.2016.

U zagrebačkoj starogradskoj vijećnici danas je svečano obilježeno utemeljenje Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe (SEEN – FSQC), udruženja koje je osnovano na inicijativu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Cilj Mreže je zaštititi zdravlje građana i unaprijediti gospodarstvo u regiji kroz standardizaciju kontroliranja zdravstvene ispravnosti hrane i poticanje testiranja, inspekcijskog nadzora te menadžmenta kvalitete hrane.

Osnivanje ove Mreže je ono što korespondira s potrebama suvremenog čovjeka, elementarnim potrebama. Bilo kakav oblik zajedništva na ovim prostorima, pa makar i ovaj hedonizam u obliku sigurnosti i kvalitete hrane je dobrodošlo, naglasio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić čestitavši NZJZ Dr. Andrija Štampar na inicijativi.

Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe nevladina je organizacija, po svojoj prirodi i ulozi jedinstvena u Europi, a okuplja regionalne zavode i institute za javno zdravstvo, fakultete koji na bilo koji način sudjeluju u obrazovanju kadrova koji će sudjelovati u procesu proizvodnje i distribucije hrane, znanstvene institute te privatne laboratorije. Sve će institucije, ovisno o području svog djelovanja, kontinuirano raditi na zaštiti potrošača, kontroli svih aspekata sigurnosti hrane, potpori standardizacije proizvodnje, transporta i prodaje, poticanju proizvođača na korištenje stručne pomoći te ujednačavanju standarda sigurnosti i kvalitete hrane.
Osnivači Mreže su vodeće institucije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije, a Mreži će se do ljeta priključiti i vodeće institucije iz Srbije, Bugarske, Rumunjske, Grčke, Mađarske i Albanije što uključuje skoro 80 milijuna ljudi.

Svečanosti utemeljenje Mreže prisustvovao je i specijalni izaslanik Predsjednice RH prof.dr.sci. Mate Granić koji je naglasio kako su ovakvi Projekti u duhu učenja Andrije Štampara i prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

O ciljevima i budućim aktivnostima Mreže govorili su ravnatelj NZJZ Dr. Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr.sc. Tome Antičić te direktorica Nacionalnog instituta za zdravlje, okolje in hrano u Sloveniji dr.med.spec. Zora Levačić.

Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane JI Europe projekt je na koji smo osobiti ponosni, jer je inicijativa za osnivanje ovog udruženja došla upravo s našeg Zavoda. Ovo je prva organizirana skupina javnozdravstvenih ustanova, fakulteta i laboratorija u Europi i cilj nam je osigurati standardizaciju kontroliranja zdravstvene ispravnosti hrane, inspekcijskog nadzora i menadžmenta kvalitete hrane u regiji. Građanima JI Europe želimo osigurati konzumaciju sigurne i kvalitetne hrane, a sigurno smo da će aktivnosti Mreže imati izrazito pozitivan utjecaj i na gospodarstvo, istaknuo je dr. Šostar.

Uz zaštitu zdravlja građana i osiguravanje jedinstvenih standarda sigurnosti i kvalitete hrane u zemljama JI Europe, što je primarni motiv osnivanje Mreže, ova će inicijativa istovremeno pomoći i domicilnim proizvođačima hrane da budu konkurentniji, kako na domaćim, tako i na inozemnim tržištima


Oznaka Kontrolirana kvaliteta – prvi projekt Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane JI Europe

Oznaka Kontrolirana kvaliteta Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane JI Europe predstavljat će potvrdu sigurnog i kvalitetnog prehrambenog proizvoda hrane te potrošačima pružati dodatnu sigurnost po pitanju zdravstvene ispravnosti i kvalitete proizvoda.
Riječ je o projektu kojeg je uspješno razvio i implementirao NZJZ Dr. Andrija Štampar, a kojeg će Mreža implementirati i u drugim zemljama JI Europe. Oznaka Kontrolirana kvaliteta dodjeljuje se na temelju sveobuhvatnih analiza kvalitete, zdravstvene ispravnosti, ali i tzv. indikatora nadstandarda, pregled potpune dokumentacije te samog nadzora u proizvodnju. Usluga je prvenstveno namijenjena poslovnim subjektima u prehrambenoj industriji, proizvođačima tradicionalnih i drugih prehrambenih proizvoda te subjektima u poslovanju s hranom, uključujući trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke. Realizacija ovog projekta potaknuta je aktualnim potrebama tržišta i praćenjem trendova na međunarodnoj stručnoj sceni, ali i nastojanjima da se potrošačima pruži dodatna sigurnost u konzumaciji prehrambenih proizvoda.
 

Gradske vijesti - 2016.