clanak False

Okrugli stol Dijaspora i regija u sklopu manifestacije Tjedan Kosova u Hrvatskoj

13.02.2019.
Danas je u Novinarskome domu u sklopu manifestacije Tjedan Kosova u Hrvatskoj održan okrugli stol pod nazivom Dijaspora i regija na kojem se raspravljalo o integraciji Albanaca u dijaspori, ali i o domovini iz koje dolaze.

Na okruglome stolu su sudjelovali Riza Poda, veleposlanik Republike Albanije, Gezim Kasapolli, veleposlanik Republike Kosovo, Nazif Djaferi, ministar savjetnik i otpravnik poslova, Marija Škunca, zamjenica savjetnika predsjednika Vlade, Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica pet nacionalnih manjina u Hrvatskome Saboru te Esad Čollaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, a skup je pozdravila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Nakon što je istaknula kako općeljudsko i povijesno iskustvo jasno pokazuju koliko dijaspora može značiti za matičnu domovinu, ali i za izgradnju mostova prema drugima i drukčijima, zamjenica Majić je dodala da brigom za vlastitu tradiciju i poštivanjem tuđe doprinosimo boljitku vlastitog naroda, ali i produbljivanju međudržavnih odnosa te razvoju stabilnosti i miru čitave regije.
U svakome pa i u ovome našem vremenu su nam potrebni dobri i lijepi primjeri međusobne povezanosti, izgradnje mostova te upornosti u radu i brizi za svoje nasljeđe. Tjedan Kosova je svakako jedan takav primjer, zaključila je zamjenica.

Glavni organizatori okruglog stola su: Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, Albansko kulturno društvo u Republici Hrvatskoj Skhendija, Veleposlanstvo Republike Kosovo, Ministarstvo dijaspore i strateške investicije Republike Kosovo, Vijeće Albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga albanskih žena Drita te Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, a cijeli je događaj održan pod pokroviteljstvom zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj.

Gradske vijesti - 2019.