clanak False

Održana radionica u sklopu EU projekta SMARTEES

18.10.2018.

Radionica u sklopu EU projekta SMARTEES, koji za cilj ima razvoj sveobuhvatnog modela društvene inovacije kao pokretača prelaska na energetsku učikovitost i održivost, održana je 17. listopada 2018. godine u španjolskom gradu Vitoria - Gasteiz.
 

Pored predstavnika grada domaćina, na održanoj radionici svoje predstavnike imali su gradovi A Coruna (ES), Lisabon (PT), Porto (PT) i Grad Zagreb, kao pratitelji aktivnosti na projektu te su djelatnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada imali priliku sudjelovati u prezentacijama, okruglim stolovima i stručnom obilasku središta grada Vitoria - Gasteiz, na temu urbanog planiranja mobilnosti unutar najužeg gradskog središta (metoda superbloka).
Kroz neposrednu razmjenu iskustava, s društvenih, političkih i institucionalnih gledišta, kao i raspravom o najčešćim izazovima i njihovim mogućim rješenjima na primjeru superbloka Sancho el Sabio u gradu Vitoria - Gasteiz, doneseni su vrijedni zaključci o nužnim preduvjetima i optimalnim postupcima za ostvarenje sličnih lokalnih društvenih inovacija u drugim gradovima.


Projekt SMARTEES ima za cilj razviti sveobuhvatan model društvene inovacije kao pokretača prelaska na energetsku učinkovitost i održivost, u društvenim, strukturnim i institucionalnim kontekstima. Cilj mu je bolje razumjeti fenomen prosumerizma (kada se objedinjuje uloga potrošača i proizvođača na tržištu energije) i reakciju građana na poticaje koje ga promiču, kao i opće prihvaćanje Energetske unije među europskim državljanima. Kako bi se postigli zadani ciljevi, SMARTEES provodi multidisciplinarno istraživanje, integrirajući teorije društvene inovacije i socioekonomske stimulacije te prikupljajući jedinstvene podatke iz pet transeuropskih klastera pojedinih primjera, koji uključuju Dansku, Nizozemsku, Rumunjsku Španjolsku, Švedsku, Švicarsku i Veliku Britaniju. Svaki pojedini klaster primjera se bavi specifičnom društvenom inovacijom i uključuje po dva referentna primjera i četiri do pet pratitelja. Na temelju znanstvenih dokaza i analize, projekt će postaviti dinamičan društveni model uspješnog prijenosa inovacija u društvo. To će dovesti do mehanizma za razvoj politika koje će pratiti tempo inovacije, omogućujući analizu učinkovitosti različitih politika i pojedinih vrsta tržišnih poticaja.


Aktivnosti