clanak False

Održan sastanak i radionica EU projekta ˝proGIreg˝

25.10.2018.
Prva međunarodna radionica u sklopu EU projekta ˝proGIreg˝ (Productive Green Infrastructure for Post-industrial Urban Regeneration) održana je 23. i 24. listopada 2018. godine u obnovljenom prostoru negdašnjeg restorana samačkog hotela bivše mesne industrije Sljeme u Sesvetama, Zagreb. Pored predstavnika Grada Zagreba i ostalih partnera EU projekta, na radionici i sastanaku sudjeluju predstavnici ICLEI-Local Goverments for Sustainability iz Freiburga, a domaćin susreta bila je udruga Zelene i prave Sesvete, a koordinator ove aktivnosti Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada.

EU Projekt ˝proGIreg˝ ima za cilj razvijanje produktivne zelene infrastrukture u svrhu urbane regeneracije bivših industrijskih područja, razviti kriterije za održivi urbani razvoj, implementaciju zelenih i pametnih tehnologija, zdravi način života, kombinaciju rada i življenja, socijalne inovacije kao dio vizije jednakog urbanog razvoja unutar gradskih četvrti (Urban neighbourhood), a sve u skladu s načelima primjene rješenja temeljenih na prirodi (Natural Based Solutions), u sklopu EU programa Horizon 2020.

Tema sastanka bio je radni paket II. projekta, kojem je tema planiranje, projektiranje i sudjelovanje u provedbi NBS-a, odnosno rješenja temeljenih na prirodi te specifičnog cilja vezanog uz pojam ˝co-design˝ što je dobro uspostavljen pristup kreativnoj praksi i ima svoje korijene u participativnim tehnikama dizajna razvijenim u Skandinaviji sedamdesetih godina. Co-design često se koristi kao krovni pojam za participativne, kooperativne i otvorene dizajnerske procese.

Sudionici radionice, predstavnici ICLEI, gradskih službi i udruge ZIPS nakon radnog sastanka posjetili su prostor i objekte negdašnjeg Sljemena gdje su goste iz inozemstva informirali što će se sve od javnih prostora tu izgraditi.

Aktivnosti