clanak False

Održan 2. Dan Urbane aglomeracije Zagreb

08.02.2019.
Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suorganizaciji s Krapinsko-zagorskom županijom, gradom Zabokom i Zagorskom razvojnom agencijom održao je 8. veljače 2019. s početkom u 11:00 sati 2. Dan urbane aglomeracije u Gradskoj galeriji u Zaboku.

Na 2. Danu Urbane aglomeracije Zagreb sudjelovali su predstavnici upravnih tijela Grada Zagreba, gradova i općina u obuhvatu, predstavnici Zagrebačke županije, Krapinsko-Zagorske županije i njihovih regionalnih koordinatora, članovi Partnerskog vijeća, Radne skupine i mediji.

Tri partnerske županije: Krapinsko-zagorska županija, Zagrebačka županija i Grad Zagreb  dogovorile su redovno okupljanje na ovom događanju s ciljem boljeg usmjeravanja aktivnosti prema realizaciji ciljeva oko kojih su se usuglasili, promidžbe Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine (SRUAZ), predstavljanja i praćenja realizacije projekata Urbane aglomeracije Zagreb, stanja provedbe mehanizma ITU, najave budućih aktivnosti, te boljeg umrežavanja svih dionika.
Strategija je izrađena temeljem Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske i usvojena 21. prosinca 2017. godine. Time je započeo proces provedbe Strategije, te su stvoreni uvjeti za korištenje financijskih sredstava u iznosu od gotovo 1 milijarde kuna iz mehanizma ITU za područje Urbane aglomeracije Zagreb.
Urbana aglomeracija Zagreb (UAZ) najveće je i najznačajnije urbano područje u RH. Obuhvaća Grad Zagreb, koji je i sjedište aglomeracije, te 29 gradova i općina Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Na 2. Danu Urbane aglomeracije Zagreb uz predstavljanje projekata sa područja sve tri županije, te aktivnosti vezanih uz provedbu Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb u proteklom razdoblju  na događanju je bilo riječi o stanju provedbe ITU mehanizma na području Urbane aglomeracije Zagreb uz najavu budućih aktivnosti te politici razvoja urbanih područja u novoj financijskoj perspektivi.
Na početku događanja sudionike su pozdravili gradonačelnik grada Zaboka, gospodin Ivan Hanžek, koji se prisutnima obratio putem video-poruke; župan Krapinsko-zagorski, gospodin Željko Kolar; zamjenica župana Zagrebačke županije, gospođa Nadica Žužak i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića na ovom događanju gospođa Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.
Nakon uvodnih pozdrava Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, prezentirala je aktivnosti Ureda a vezano uz Strategiju Urbane aglomeracije Zagreb koje su provedene, koje se trenutno provode, te aktivnosti koje slijede.
 
Slijedile su prezentacije projekata s područja sve tri županije.
 
Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka, održala je prezentaciju projekta Krapinsko-zagorske županije „re-GENERATOR“, a Nikola Gospočić, gradonačelnik Grada Donje Stubice i Helena Matuša, zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije, prezentirali su projekt „Znanstveno-edukativno-zabavni centar ZEZ u dvorcu Stubički Golubovec“.
 
Prezentaciju projekta s područja Zagrebačke županije Distributivni centar za voće i povrće održao je  Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o.
Jurica Ambrožić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, održao je prezentaciju „Zoološki vrt i park Maksimir: Modernizacija 1 i Modernizacija 2“, predstavio je dva povezana projekta s područja Grada Zagreba.
 
Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba, dala je pregled stanja provedbe mehanizma ITU, te izložila aktivnosti koje se očekuju u narednom periodu, a odnose se na provođenje ITU mehanizama.
 
Darija Magaš, načelnica Sektora za programe urbanog razvoja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU održala je prezentaciju na kojoj je izložena Politika razvoja urbanih područja u novoj financijskoj perspektivi.
 

Aktivnosti