clanak False

Obilježeno 90 godina gradske statistike Grada Zagreba

07.06.2019.

U petak, 7. lipnja 2019., u dvorani A Gradske skupštine Grada Zagreba održano je svečano obilježavanje 90 godina gradske statistike Grada Zagreba.

Uvodnim govorima prisutnima su se obratili gđa. Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, gđa. Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku te prof.dr.sc. Ksenija Dumičić, počasna predsjednica Hrvatskog statističkog društva.

Tom prigodom, pročelnica Sanja Jerković naglasila je ulogu gradova u gospodarskom razvoju i važnost statistike kao podrške planiranju razvoja Grada Zagreba i upravljanju gradskim resursima.

Stručna izlaganja o povijesnom razvoju, stanju i planovima razvoja gradske statistike održali su dr.sc. Darko Šiško, pomoćnik pročelnice, i gđa. Vesna Polančec, voditeljica Odjela za statistiku. Po prvi puta predstavljena je nova interaktivna aplikacija  „Statistički atlas gradskih četvrti Grada Zagreba“ u kojoj su objedinjeni statistički podaci o četvrtima prikazani u obliku karata i grafikona. Doc.dr.sc. Berislav Žmuk s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu održao je zanimljivo predavanje o razvoju grada kroz statističke podatke.

Glazbene točke izvela je na gitari Danica Škreblin, učenica prvog razreda srednje Glazbene škole Blagoje Bersa.

Na kraju događanja pročelnica gđa. Sanja Jerković dodijelila je priznanja umirovljenim voditeljicama Odjela za statistiku gđi. Mariji Šabić te gđi. Ivi Razumović.

Napomenimo da je prvo gradsko tijelo zaduženo za poslove prikupljanja, obrade i diseminacije statističkih podataka o gradu Zagrebu osnovano je 25. svibnja 1929. godine i od tada djeluje u okviru gradske uprave Grada Zagreba. Poslovi gradske statistike danas su u djelokrugu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Sektora za strategijske informacije i istraživanja, Odjela za statistiku. Odjel za statistiku nositelj je službene statistike zadužen za prikupljanje, obradu i diseminaciju podataka službene statistike za područje Grada Zagreba. Neke od najzanimljivijih i ključnih publikacija koje ovaj Odjel izrađuje jesu: Zagreb u brojkama, Statistički ljetopis Grada Zagreba te razna statistička priopćenja.

Više o gradskoj statistici saznajte putem: https://www.zagreb.hr/statistika/30
 

Aktivnosti