clanak False

Obilježavanje mjeseca podizanja svijesti o malignim bolestima u dječjoj dobi "Budi u zlatnom - Go Gold"

Gradonačelnik Milan Bandić pridružio se obilježavanju mjeseca podizanja svijesti o malignim bolestima u dječjoj dobi - kampanji Budi u zlatnom - Go Gold.
23.09.2016.

Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima pridružila se globalnoj kampanji ''Budi u zlatnom'' (''Go Gold™'')

Childhood Cancer International (CCI) – međunarodna krovna organizacija okuplja organizacije koje se bave problematikom malignih bolesti u dječjoj dobi. CCI rujan obilježava kao mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima u dječjoj dobi te se tijekom rujna osvjetljavaju stotine istaknutih zgrada, znamenitosti i spomenika diljem svijeta. Udruga Krijesnica, kao članica CCI-a, pridružila se kampanji te je u suradnji s Gradom Jastrebarsko 22. rujna, osvijetljena zgrada Gradskog poglavarstva, u suradnji s Gradom Zagrebom 23. i 24. rujna, osvijetljene su fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice te u suradnji s Turističkom zajednicom Pula 24. rujna Pulski divovi.

Na osvjetljenju fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice okupili su se članovi Krijesnice - mladi liječeni od maligne bolesti u djetinjstvu i obitelji suočene s malignim bolestima te volonteri Udruge. Događaju su prisustvovali Gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić i Predstojnica Zavoda za hematologiju i onkologiju „Dr. Mladen Čepulić“, doc. dr. sc. Jasminka Stepan Giljević, dr. med., prof. ZVU koji su održali govor te Pročelnica gradskog ureda za zdravstvo, Pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić pozvao je ljude na solidarnost i suosjećajnost prema obiteljima i djeci koja se suočavaju s dijagnozom malignih tumora: ''Sve vas pozivam da svakodnevno dižemo razinu svijesti o malignim bolestima dječje dobi i da nam zlatna vrpca bude svakodnevno pred očima, pred dušom i srcem, da pomognemo tim ljudima''.
Podsjetimo, Grad Zagreb, koji podupire brojne projekte i programe organizacija civilnog društva, od 2000. godine prepoznao je i rad Udruge Krijesnica te je osigurao dva gradska stana za smještaj obitelji čija se djeca nalaze na liječenju.

„Kao voditeljica pedijatrijskog hematoonkološkog odjela sa zadovoljstvom mogu reći da je prostor u kojem se danas nalazi odjel adekvatan za smještaj djece i roditelja uz dijete. Ono što nam slijedi je zagovaranje razvoja novih lijekova, kirurških i radioterapijskih postupaka kao i osiguranje dugotrajnog praćenja naših mladih koji su liječeni od maligne bolesti u djetinjstvu.“ – rekla je doc. dr. sc, Stepan Giljević.

„Ako ne osvijestimo postojanje problema, ne možemo ni pomoći. A ono što svakako možemo napraviti, udruga Krijesnica, svi mi kao pojedinci, kao građani, susjedi i prijatelji obitelji u kojima je dijete bolesno - možemo tu obitelj podržati, iskazati im razumijevanje, pomoći u situaciji koja se može dogoditi svakome od nas.“ – kazala je Ivana Lacko, izvršna direktorica udruge Krijesnica.

Obitelji suočene s ovom teškom i po život ugrožavajućom bolesti u društvu se suočavaju s mnogim predrasudama. Da je rak zarazan, da je neizlječiv ili da je sama obitelj ili čak dijete učinila nešto krivo ili propustila učiniti nešto dobro i da je to uzrokovalo bolest.
Ništa od ovoga nije točno. Rak u dječjoj dobi nije zarazan, maligna bolest dječje dobi ne prenosi se uobičajenim socijalnim kontaktom. Što se tiče izlječenja, a zahvaljujući i našim liječnicima, većina malignih bolesti dječje dobi danas se vrlo uspješno liječe - postotak izlječenja kreće se između 70% do 90% ovisno o vrsti raka. Medicina još uvijek nema odgovor na pitanje zašto djeca obolijevaju od raka. Koliko god se nama to ne sviđalo, činjenica jest da se danas maligna bolest može pojaviti u bilo kojoj obitelji, u bilo kojoj sredini.


 

Gradske vijesti - 2016.