clanak False

Obilazak obnovljenih vrtića

Dodatna dva zagrebačka dječja vrtića – Vrapče i Različak - ponosni su vlasnici boljih energetskih certifikata, a tim povodom obišao ih je i gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. 
16.08.2016.

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, obišao je danas dva zagrebačka vrtića koja su uključena u energetsku obnovu kroz projekt ZagEE - Zagreb energetski efikasan grad.

Cilj projekta je smanjiti ukupnu energetsku potrošnju, postići minimalno energetski razred B te primijeniti obnovljive izvore energije na objektima u vlasništvu Grada, među kojima su i 39 gradskih vrtića. Na današnjem obilasku delegacija Grada posjetila je dva vrtića - DV Vrapče u Vrapču i DV Različak u Šestinama.

Prostori u kojima naši mališani uče i borave moraju biti funkcionalni, moderni i estetski sređeni. Kad su objekti stari 20 ili 30 godina, vrijeme trajanja im se bliži kraju. Na tom smo tragu iskoristili EU fondove kako bismo podigli standard i omogućili najbolje moguće uvjete  boravka našim najmlađim sugrađanima – rekao je gradonačelnik Bandić.

Na zgradama je ugrađena aluminijska stolarija, postavljene su nove fasade za toplinsku izolaciju, ugrađeni solarni paneli za toplu vodu i termostatski ventili te je postojeća rasvjeta zamijenjena  s energetski učinkovitijom LED rasvjetom. Ukupan iznos investicije za ova dva objekta je 4,5 milijuna kuna, a ukupna godišnja štednja je preko 125 tisuća kuna godišnje ili oko 65% dosadašnjih troškova – objasnio je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras, naglasivši da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt s 40% ukupnog iznosa, što znači da će se povrat uloženih sredstava ostvariti kroz 15ak godina.

Pročelnik je također najavio da se planira započeti s obnovom preostalih Gradskih objekata te da će do konca iduće godine svi objekti u okviru ovog projekta, njih 87, biti energetski obnovljeni.

Više...

Obilazak obnovljenih vrtića


Gradske vijesti - 2016.