clanak False

Najavljen program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja

24.05.2019.
Program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorani Zajednice udruga HVIDRA-a Grada Zagreba.

Pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih je podsjetila da je 2007. Skupština Grada Zagreba 30. svibanj proglasila spomendanom svih hrvatskih branitelja Grada Zagreba. Iz naše inicijative je krenula akcija u mnogim drugim hrvatskim gradovima i županijama pa je i Republika Hrvatska u konačnici Dan hrvatskih branitelja vezala uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, rekla je i istaknula da Zagreb broji 68 000 branitelja, 7 800 ratnih vojnih invalida te 1 500 obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja.

Ističući kako je Dan hrvatskih branitelja vrijedan spomena i pažnje cjelokupne javnosti, pročelnica je dodala da braniteljima treba pomoći, odati počast i dužno priznanje te se pokloniti njihovoj žrtvi.

Središnji dio obilježavanja Dana hrvatskih branitelja će se održati u četvrtak, 30. svibnja pa ćemo se u 10:00 sati polaganjem vijenaca na Mirogoju sjetiti 1 500 hrvatskih branitelja koji su u Domovinskome ratu dali svoje živote za našu zajedničku slobodu, napomenuo je Milan Zanoški iz Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske.

Također, posjetit ćemo Zid boli, Središnji križ u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, počivalište ratnog ministra obrane Gojka Šuška te prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kazao je i pozvao je sve izaslanike hrvatskih braniteljskih udruga Grada Zagreba da sudjeluju u protokolarnome dijelu Dana hrvatskih branitelja.

Pozivam i sve ostale hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskog rata i njihove obitelji da nam se pridruže na svetoj misi zadušnici u zagrebačkoj crkvi sv. Marka na Gornjem Gradu, dodao je.

Miodrag Demo iz Gradskog ureda za branitelje je pozvao sve građane da dođu na koncert Miroslava Škore, Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te 1 000 tamburaša na zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ante Tandara je naglasio da je ključno događanje Dana branitelja Grada Zagreba sportsko natjecanje i druženje 1. lipnja u SRC Grana – Klaka te da će se više od 700 sudionika natjecati u 14 sportskih disciplina. Svečano otvorenje igara bit će u 10:00 sati, a druženje će trajati do kasnih poslijepodnevnih sati, kazao je.

Osim pročelnice Helfrih, Miodraga Deme, predsjednika Tandare i veterana Zanoškog na konferenciji je sudjelovao Ivan Tolić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a i Ivica Vujica, predsjednik Hrvatskog saveza košarke u kolicima.

Gradske vijesti - 2019.