clanak False

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare u povodu Europskog tjedna prevencije raka maternice i 9. Dana mimoza. 
22.01.2016.
Svakog dana u Hrvatskoj jedna žena oboli od invazivnog raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna od njih izgubi život od ove zloćudne bolesti, čulo se danas u Gradskoj upravi na konferenciji za novinare u povodu Europskog tjedna prevencije raka maternice, 9. Dana mimoza i 5. Nacionalnog dana borbe protiv raka maternice u Hrvatskoj.

Javnozdravstvena akcija prevencije raka vrata maternice provodi se edukacijom i cjepivom koje štiti od zaraze HPV-om, virusom koji može uzrokovati stvaranje karcinoma na vratu maternice. Od 2012. godine programom edukacije obuhvaćeni su roditelji i učenici 8. razreda u svim zagrebačkim osnovnim školama. Cijepljenje je besplatno, a sama akcija prevencije provodi se i putem edukacije u školama, te među ostalim, u ambulantama liječnika školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. Mirna Šitum naglasila je se razvoj ove vrste raka može spriječiti ukoliko se reagira na vrijeme. Podsjetila je, također, kako je Grad Zagreb i ove godine, kao i svake do sad, osigurao dovoljno sredstava ne samo za potrebne doze cjepiva nego i za edukativne materijale koji su nužni za preventivne akcije. Podsjetila je i roditelje da je cilj ove javnozdravstvene akcije potaknuti mlade ljude na odgovornost i brigu o vlastitom zdravlju te stvaranje spolno odgovornih adolescenata. Napomenula je i štetnost predrasuda prema cijepljenju koji su još uvijek prisutni u jednom dijelu društva te o potrebi borbe protiv dezinformacija u kojoj svi možemo sudjelovati .
Zahvalivši se organizatorima i sudionicima, gradonačelnik Milan Bandić ponovio je poziv ženama i djevojkama da ozbiljno shvate važnost redovitih ginekoloških pregleda kojima se bolest na vrijeme može otkriti.

Članovi Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om uputili su poziv na suradnju novoj vladi s ciljem da se cijepljenje protiv HPV virusa kakav Zagreb prakticira godinama svrsta i u nacionalni kalendar cijepljenja.  Grad Zagreb prednjači u prevenciji i cijepljenju protiv HPV-a, a zahvaljujući ovoj akciji na dnu je ljestvice po smrtnosti uzrokovanom rakom vrata maternice. Niz znanstvenih studija nedvosmisleno ukazuju na visoku učinkovitost cijepljenja protiv HPV-a, a Zagreb može i mora biti uzor za Hrvatsku kako se treba boriti protiv ove bolesti  – rekao je prof. dr.sc. Damir Eljuga dr.med., član Povjerenstva.

Konferenciji su nazočili i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar, dopredsjednica Povjerenstva prim.mr.sc. Nives Šikanić-Dugić te dr.med.spec. epidemiologije Dinka Nakić.

Organizatori akcije su pozvali građane da u subotu, 23. siječnja, na Cvjetnom trgu od 11 do 15 sati, kupnjom grančica mimoza pruže podršku radu na prevenciji raka maternice. Osim humanitarnog karaktera, akcija se održava s ciljem poticanja žena na bolju brigu o vlastitom zdravlju i podizanju svijesti o važnosti prevencije.

Gradske vijesti - 2016.