clanak False

Nacionalna kampanja u povodu Svjetskog tjedna glaukoma

Ovogodišnja Nacionalna kampanja u povodu Svjetskog tjedna glaukoma trajat će od 6. do 12. ožujka, a održavat će se u 22 hrvatska grada.
04.03.2016.
Ovogodišnja Nacionalna kampanja u povodu Svjetskog tjedna glaukoma trajat će od 6. do 12. ožujka, a održavat će se u 22 hrvatska grada u kojima postoje referentni centri, čulo na današnjoj konferenciji za novinare u Multimedijskom centru KBC-a Sestre milosrdnice.

Ponosan sam što sam pokrovitelj Kampanje jer ovdje se radi o izuzetno ozbiljnoj bolesti i svi trebamo pomoći koliko god možemo kako bi podigli razinu prevencije i time postigli da što više građana na vrijeme započne s liječenjem i na taj način sačuva vid, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, uz zahvalu svima na velikom entuzijazmu, trudu i angažmanu.

Organizaciju Kampanje potpisuju KBC Sestre milosrdnice i Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, koji je, kao i prošle godine, svojom podrškom Kampanji dao vjetar u leđa, istaknula je pomoćnica sanacijskog upravitelja KBC-a Vesna Košec.

Glaukom je bolest koja izaziva sljepoću ako se na vrijeme ne detektira i započne liječenje, tzv. tihi kradljivac vida od kojeg je u svijetu oslijepilo 4,5 milijuna ljudi,  rekla je voditeljica Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja Mia Zorić Geber, naglasivši da je za građane Zagreba organizirano besplatno mjerenje očnog tlaka u ponedjeljak, 7. ožujka:

od 10,00 do 17,00 sati u KBC Sestre milosrdnice,
♦ od 10,00 do 17,00 sati u KBC Zagreb,
♦ od 10,00 do 17,00 sati u KB Sveti Duh i
♦ od 11,00 do 16,00 sati u KB Dubrava,


Uz posebnu zahvalu gradonačelniku Bandiću na potpori za prošlogodišnju i ovogodišnju Kampanju, voditeljica Zorić Geber također je istaknula da je prošle godine tijekom Kampanje u 19 gradova pregledano oko 5.000 ljudi, od kojih je kod 7,7% uočen povišeni očni tlak – glavni čimbenik rizika za nastanak glaukoma.
Kruna Svjetskog tjedna glaukoma bit će Međunarodni simpozij Glaucoma codes 11. i 12. ožujka, na kojem će sudjelovati eminentni domaći i strani stručnjaci, napomenula je voditeljica Centra, zahvalivši kolegama koji sudjeluju u aktivnostima.

Predstojnik Klinike za očne bolesti i predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva Zoran Vatavuk napomenuo je da se Hrvatska vrlo brzo priključila drugim gradovima u svijetu organizirajući aktivnosti u povodu Svjetskog tjedna glaukoma, kako bi se građani upoznali s ovom bolesti vidnog živca, potaknula prevencija i stručnjaci dodatno educirali.
 

Gradske vijesti - 2016.