clanak False

Međunarodna radionica Priprema integralnih teritorijalnih ulaganja (ITU)

Dvodnevnu Međunarodnu radionicu Priprema integralnih teritorijalnih ulaganja (ITU), otvorio je jutros zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u Kući Europe. 
25.10.2016.
Dvodnevnu Međunarodnu radionicu Priprema integralnih teritorijalnih ulaganja (ITU), otvorio je jutros zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u Kući Europe, na kojoj sudjeluje oko 100 sudionika iz Hrvatske i Slovenije, predstavnici Europske komisije i stručnjaci iz Nizozemske, Češke, Poljske i Njemačke.

Ova radionica je rezultat želje i odlučnosti hrvatskih gradova da osiguraju pravovremeno i kvalitetno korištenje EU fondova i ITU mehanizma za realizaciju projekata koji će odgovoriti na konkretne potrebe naših građana, rekao je gradonačelnik Bandić. Značajne napore uložili smo u protekle dvije godine, zajedno s našim kolegama iz drugih urbanih područja (Splita, Slavonskog Broda, Osijeka, Zadra, Rijeke i Pule) u definiranju prioriteta razvoja kroz izradu Strategija urbanih područja, prateći pomno razvoj ovog novog mehanizma u drugim zemljama članicama. Ova radionica prvi je korak u uspostavljanju stručne platforme putem koje možemo razmijeniti mišljenja i iskustva s kolegama iz drugih gradova i zemalja i uz stručnu podršku Europske komisije izraditi sustav koji će nam svima omogućiti realizaciju projekata u što skorijem roku,  istaknuo je gradonačelnik.

Iznimno mi je drago da se upravo u prostorijama predstavništva Europske komisije održava Radionica, na kojoj će se razmijeniti iskustva između zemalja članica EU koje su u naprednijem stupnju implementacije ITU mehanizma,  rekao je predstavnik Europske komisije u RH Branko Baričević. Ovaj novi instrument donosi Zagrebu i preostalim odabranim gradovima sredstva iz EU fondova koja će moći koristiti za projekte iz područja poticanja poduzetništva, zapošljavanja, prometne infrastrukture, obrazovanja i drugih,  a konkretne aktivnosti za svaki grad ovisit će o strategiji razvoja urbanog područja, objasnio je predstavnik Baričević.

Dvodnevnu Radionicu organizira Grad Zagreb u suradnji s Europskom komisijom, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Službom Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, a sufinancirana je u sklopu instrumenta TAIEX peer to peer – financijskog instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija od strane Europske komisije.


 

Gradske vijesti - 2016.