clanak False

Manifestacija Hrvatski otočni proizvodi do 7. travnja na Trgu bana Jelačića

04.04.2019.
Promocije projekata Hrvatski otočni proizvod i Preduskršnji sajam održavaju se od 28. ožujka do 7. travnja na središnjem zagrebačkom trgu. Štandove proizvođača danas su obišli gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, a u društvu ministra turizma Garija Cappellija te ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac.

Cilj organizacije sajma je poticanje otočne proizvodnje, promocija proizvoda s oznakom Hrvatski otočni proizvod i prezentacija bogate ponude, sadržaja, tradicije i kulturne baštine hrvatskih otoka.

Pozivam Zagrepčane da posjete štandove naših otočnih proizvođača, da kušaju jedinstvene delicije i sve najbolje proizvode hrvatskih otoka. Nastojimo revitalizirati otoke, vratiti im život i duh, a ova manifestacija uvelike pomaže da približi otočke proizvode glavnome gradu Hrvatske, rekao je gradonačelnik Bandić.
 
Ove godine svoje proizvode predstavlja 29 proizvođača s otoka Visa, Lastova, Brača, Korčule, Krka, Hvara, Prvića, Raba, Dugog otoka, Paga, Rave, Cresa, Ugljana i poluotoka Pelješca, a posjetitelji će moći razgledati i kupiti maslinova ulja, vina, sireve, mariniranu ribu, rakije, likere, med, slastice, eterična ulja, kozmetiku, suvenire i druge otočne specifične proizvode.

Ministrica Žalac je naglasila da ministarstvo dodjeljuje oznaku Hrvatski otočni proizvod onim proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvornosti, tradicije i izvrsnosti. U suradnji s Gradom Zagrebom, dva puta godišnje predstavljamo otočne proizvode, neposredno pred Božić i Uskrs. Već 13. godinu zaredom ulažemo u ovaj sajam, a smatram da je ovo projekt koji zavrjeđuje još veću potporu i na financijskom i na promidžbenom planu, rekla je.  

Projekt označavanja otočnih proizvoda „Hrvatski otočni proizvod“ započeo je 2007. godine u cilju poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda, a do sada je Oznaku dobilo 297 proizvođača, od kojih 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog porijekla i 8 proizvođača s oznakom izvornosti, za 971 proizvod i proizvodnu liniju s 24 otoka.

Gradske vijesti - 2019.