clanak False

Izložba kipara Alberta Giacomettija u Umjetničkom paviljonu

Od 21. rujna 2016. do 8. siječnja 2017. u Umjetničkom paviljonu bit će postavljena izložba velikoga švicarskog kipara Alberta Giacomettija.
07.09.2016.

Građani Zagreba i Hrvatske, kao i gosti iz iznozemstva, od 21. rujna 2016. do 8. siječnja 2017., moći će u Umjetničkom paviljonu uživati u djelima velikoga švicarskog kipara Alberta Giacomettija, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Paviljonu.

Izložbom nastavljamo ciklus Najveći kipari 20. stoljeća u okviru kojega smo 2014. imali izložbu slavnoga Joana Miróa, a 2015. francuskog kipara Augustea Rodina, istaknula je ravnateljica Umjetničkog paviljona i autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić. Ova izložba, kao i prethodne dvije, ne bi se mogla ostvariti bez podrške Grada Zagreba i generalnog sponzora - tvrtke INA, dodala je ravnateljica, napomenuvši da će biti izložena 35 djela – 12 crteža, 14 litografija i 9 skulptura, koje su posuđene iz francuske Fundacije Maeght, s kojom je Paviljon surađivao i za izložbu djela Joana Miróa.

Među izlošcima nalazi se i Giacomettijevo najslavnije djelo - skulptura „Čovjek koji hoda“, remek-djelo prodano za 104 milijuna eura te ciklus od devet monumentalnih skulptura „Žene iz Venecije“, s kojima se umjetnik 1956. proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji. Izložene skulpture – visoke, mršave figure, izdužena torza, glave, ruku i nogu -neminovno će vas uznemiriti jer prikazuju očaj ljudi nakon II. svjetskog rata u kojemu se i mi prepoznajemo zbog događanja u kojima živimo – ratova, izbjegličke krize, terorizma, naglasila je Jasminka Poklečki Stošić. Upravo zbog toga izložba nosi naziv „Portreti sadašnjosti“.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo zbog još jedne velike međunarodne izložbe koja se održava u Umjetničkom paviljonu, zahvalivši svima koji su zaslužni za njenu realizaciju. Nakon Miróa i Rodina, ovo je još jedan dokaz da Zagreb stoji uz bok velikih europskih metropola, a ova će izložba biti i jedan od razloga da naš grad i dalje bude jedna od najatraktivnijih kulturnih destinacija.

Predstavnik generalnog sponzora, izvršni direktor tvrtke INA Tomislav Thur naglasio je da je prisutnost INA-e dokaz dobre suradnje unazad nekoliko godina, izrazivši ujedno zadovoljstvo što mogu biti podrška velikim kulturnim projektima.

 

Gradske vijesti - 2016.