clanak False

Grad Zagreb dominantan u kvaliteti GIS platformi u Hrvatskoj!

14.05.2019.

Prema istraživanju koji su proveli stručnjaci iz Apsolona, konzultantske tvrtke specijalizirane za unaprjeđenje digitalnog poslovanja, Grad Zagreb je dominantan u kvaliteti i korištenju GIS platformi među velikim gradovima u Hrvatskoj. Također, Grad Zagreb se ističe prema brzini odgovora građanima.

Stručnjaci iz Apsolona, konzultantske tvrtke specijalizirane i za unaprjeđenje digitalnog poslovanja, napravili su prvu veliku studiju digitalne spremnosti 20 najvećih hrvatskih gradova.

U svojoj studiji Apsolon je gradove podijelio u tri kategorije - velike (Zagreb,Split, Rijeka, Osijek), srednje (Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pula i Karlovac) te manje gradove (Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Kaštela, Samobor, Vinkovci, Koprivnica, Đakovo, Vukovar.) Indeks digitalne spremnosti u Apsolonu su postavili na temelju pet kriterija - dostupnost kvalitete e-usluga (broj administrativnih usluga i stupanj njihove digitaliziranosti), dostupnost servisnih informacija na stranicama grada i razvijenost objedinjenih servisa za plaćanje u gradu, potom dostupnost gradskih podataka, participacija građana u odlučivanju te komunikacijski kanali između gradske uprave i građana, odnosno dostupnost podataka i vrijeme u kojem se građanima odgovara na pitanja. U ovoj fazi u Apsolonu nisu ulazili u interne procese u upravi, već su se fokusirali na usluge građanima.

Prema rezultatima tog istraživanja Grad Zagreb je dominantan u kvaliteti i korištenju GIS platformi među velikim gradovima u Hrvatskoj. Također, Grad Zagreb se ističe prema brzini odgovora građanima, iz kojeg je odgovor stigao za 11 minuta.

GIS platforma, pri čemu se misli na Geoportal ZIPP, je vrsta Internet portala koji omogućuje pristup prostornim informacijama te različite povezane usluge (pretraživanje, pregledavanje, preuzimanje, transformaciju, otkrivanje usluga). Geoportali su sastavni dio infrastruktura prostornih podataka na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. ZG Geoportal, koji koordinira Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, je pristupna točka Zagrebačke infrastrukture prostornih podataka te sadrži prostorne podatke gradskih upravnih tijela, trgovačkih društava i ustanova.

Jedna od glavnih kvaliteta i temeljnih komponenti ove platforme jesu razvijene mrežne usluge - razvoj računalnih i informacijskih tehnologija polučio je uspostavu vrlo sofisticiranih mrežnih usluga za prostorne podatke, od usluge pronalaženja, pregleda, preuzimanja, pa sve do vrlo složenih usluga za transformacije prostornih podataka.

Platformu Geoportal ZIPP možete isprobati klikom na link. 

Više o rezultatima istraživanja možete saznati klikom na link.


Aktivnosti