clanak False

Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2016.

Projekt Zagreb – poduzetan i odgovoran grad, u kategoriji Odgovorno i uključivo poduzetništvo, ušao u uži izbor na EU razini za EEPA 2016. Ceremonija dodjele nagrada slijedi u studenom u Bratislavi.
07.10.2016.
Nakon što je Hrvatska (koordinator EEPA nagrade na nacionalnoj razini je Ministarstvo poduzetništva i obrta) od ukupno 19 zaprimljenih projekata/inicijativa na nacionalnoj razini, odabrala dva projekta u dvije različite kategorije za prijavu na EU razinu, zadovoljstvo nam je objaviti da je projekt Zagreb – poduzetan i odgovoran grad, u kategoriji Odgovorno i uključivo poduzetništvo, ušao u uži izbor na EU razini za EEPA 2016.
 
 
Ukratko o projektu:
 
Grad započinje projekt 2005. javnim radnim aktivnostima za nezaposlene branitelje i građane. Od tada pa do danas, ovaj projekt ostvaruje snažan utjecaj na lokalno gospodarstvo i pobuđuje ogroman interes poduzetnika i javnosti. Uspjeh ovoga projekta koji svim društvenim skupinama olakšava ulazak u poduzetništvo te istovremeno potiče društvenu odgovornost među malim i srednjim poduzetnicima, potvrdio je ove godine, 2016., Financial Times koji je Zagreb u kategoriji FDI velikih europskih gradova – ljudski potencijal i životni stil svrstao na visoko 4. mjesto a u kategoriji FDI južnoeuropskih gradova budućnosti, na 9. mjesto.
 
Elementi/programi projekta čija je sinergija bila i jest ključna za stvaranje uključivog i odgovornog poduzetničkog ekosustava u Zagrebu, su:
 
  1. Samozapošljavanje - potpora za prvi poduzetnički korak: dodijeljeno 508 potpora u iznosu od 1.630.295 EUR, zahvaljujući kojima su osnovana 492 poslovna subjekata.
  2. Plavi ured – Zagreb za poduzetnike:  platforma koja je pomogla i pomaže zagrebačkim poduzetnicima u njihovoj start up fazi uz istovremeno promicanje društveno odgovornog poduzetništva. Održano 468 edukacija, koje je pohađalo 9086 polaznika.
  3. ZAGREB CONNECT startup konferencija: omogućila susret start up tvrtki s potencijalnim investitorima u cilju realizacije poduzetničkih ideja i razvoja mladih tvrtki. Četrdeset najkvalitetnijih start up tvrtki predstavilo je svoje ideje potencijalnim investitorima; sudjelovalo je preko 1000 posjetitelja i sudionika programa iz Hrvatske, šire regije, zemalja EU, SAD-a i Izraela.
  4. Javne radne aktivnosti za nezaposlene hrvatske branitelje i građane grada Zagreba: zaposlilo se 2/3 od 3445 sudionika programa. Ovaj program prepoznala je mreža gradova EUROCITIES uvrstivši ga među 12 najboljih primjera europske prakse u promicanju socijalne uključivosti kroz zelene poslove.
 
 
Ovaj EEPA 2016 projekt Zagreb – poduzetan i odgovoran grad ušao je u fazu nadmetanja na EU razini. Ceremonija dodjele EEPA 2016 nagrada održat će se 23.-25. studenog ove godine u Bratislavi, u sklopu godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva (SME Assembly) koju organizira Europska komisija. SME Assembly je događaj godine na razini EU koji je namijenjen europskom poduzetništvu i svima onima koji podupiru njegov razvoj. Okuplja široku paletu sudionika, od tijela i institucija država članica na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te EU kao cjeline do poslovne, akademske zajednice i medija.
 
EEPA već deset godina, počevši od 2006., prepoznaje i daje priznanje uspješnim projektima/inicijativama koji potiču poduzetništvo i razvoj malog gospodarstva, a koje provode tijela javne vlasti samostalno ili u javno-privatnom partnerstvu s poduzetnicima. Od tada pa do danas, kroz projekte koji su se natjecali na EU razini, potaknuto je osnivanje preko 10 000 novih tvrtki. EEPA je osmišljena s namjerom da se kroz primjere najboljih politika i praksi otvore nove mogućnosti za lokalne i regionalne razine, poveća svijest o ključnoj ulozi poduzetništva u razvoju europskog gospodarstva, zaposli i zadrži stanovništvo u lokalnim sredinama te potakne i inspirira sadašnja i buduća generacija potencijalnih poduzetnika. (izvor: https://poduzetnistvo.gov.hr/vijesti/hrvatski-projekt-odabran-u-uzi-izbor/1510)
                           

Gradske vijesti - 2016.