clanak False

Dijalog gradonačelnika u Briselu

28.02.2013.


Koju ulogu imaju glavni gradovi EU u rješavanju krize u Europi, kao i velikih budućih izazova? Kako Europa može pomoći glavnim gradovima kao nositeljima nacionalnih i regionalnih ekonomija? Kako glavni gradovi mogu pomoći Europi da ispuni svoje gospodarske, političke i socijalne ciljeve pod strategijom Europa 2020.?

Pitanja su to o kojima danas od 14 do 17,30 sati u organizaciji Europske komisije u njenom briselskom sjedištu u okviru Dijaloga gradonačelnika glavnih gradova EU, raspravljaju gradonačelnici 20 glavnih gradova Europe među kojima je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prema protokolu dan će završiti potpisivanjem zajedničke Deklaracije.
.
U sjedištu Europske komisije, osim rasprave o ulozi glavnih gradova u postizanju EU ciljeva, gradonačelnici imaju priliku i za razmjenu iskustava sa povjerenicima za okoliš i informatičku znanost i medije na temu kako integrirani pristupi mogu pospješiti održiv i pametan razvoj.

Posebno pozdravljajući gradonačelnika Zagreba kao prvog čovjeka glavnoga grada zemlje koja u srpnju postaje punopravna članica Europske unije, na svečanosti otvaranja eminentnog skupa prisutnima se u ulozi domaćina obratio Johannes Hahn, povjerenik EK za regionalni razvoj. U svom obraćanju izdvojio je ulogu gradova, pogotovo glavnih gradova kao motora razvoja zemalja, te naglasio da se njihov glas mora češće čuti. Iz tog razloga Uprava za regionalnu politiku je promijenila ime u Ured za regionalnu i gradsku politiku.

Govoreći o ulozi glavnih gradova u strategiji razvoja Europske unije gradonačelnik Bandić ocijenio je da su oni motori ekonomskog razvoja zemalja, ali i regija i država. Naglasio je, također, da će Zagreb projekte financirane iz sredstava kohezijskih fondova razvijati u skladu sa strategijom Europa 2020. :

„Iako nismo sudjelovali u pripremi agende Europa 2020. moj Grad podržava njene ciljeve i inicijative i smatramo da su dijelovi koji se odnose na urbani razvoj ključni za cjelokupni makroekonomski oporavak EU, ali i za oporavak realnog sektora. Svjestan svoje sadašnje, ali osobito buduće uloge i odgovornosti u mreži glavnih gradova u ostvarivanju ciljeva i vodećih inicijativa iz agende Europa 2020, Zagreb već ima ZAGREBPLAN, u kojemu prenosi razvojne ideje i ciljeve iz agende na razinu Grada. Želja nam je da se što kvalitetnije uključimo u europske razvojne tokove i zauzmemo odgovarajuće mjesto u realizaciji njenih razvojnih ciljeva.“

U daljnjem uvodnom obraćanju gradonačelnik je, među ostalim, kao primjer zagrebačke prakse koja se oslanja na jedan od ciljeva Agende, naveo napore za smanjivanju siromaštva i ujednačavanje socijalne slike grada:

„U posljednjih 10 godina sustavno smo infrastrukturno i socijalno podizali najsiromašnije dijelove grada. Naš napor proistekao je iz dvostrukog uvjerenja. Ponajprije tu mislim na činjenicu da svatko ima pravo na pristojan, dostojanstven život, a potom i to da je nemoguće ekonomski potaknuti grad ako sveukupno stanovništvo nije uključeno u taj proces. Mislim da to jednako vrijedi i na nacionalnoj i europskoj razini.“
Prema riječima gradonačelnika Bandića, javna vlast je na prvoj liniji kontakta s ljudima, bliskost građana s javnom vlašću najviše dolazi do izražaja upravo u gradovima, čemu Zagreb, smatra gradonačelnik, može služiti kao primjer grada dostupnog sugrađanima. 

Na današnjem susretu gradonačelnika u sjedištu Europske komisije sudjeluju gradonačelnici: Amsterdama, Atene, Berlina, Bratislave, Brisela, Bukurešta, Lisabona, Ljubljane, Luksemburga, Madrida, Nikozije, Rima, Sofije, Štokholma, Talina, Beča, Vilniusa, Valeta i Varšave. 


Gradske vijesti - 2013.