clanak False

Zagrebačko izaslanstvo posjetilo Tuzlu i Brčko-Distrikt

U okviru dvodnevnog službenog posjeta, zagrebačko izaslanstvo, predvođeno gradonačelnikom Bandićem, posjetilo je Tuzlu i Brčko-Distrikt.
16.12.2013.


U okviru dvodnevnog posjeta Tuzli i Brčko-Distriktu, a na poziv gvardijana franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla fra Marija Divkovića, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju, 15. prosinca, obišao je gradilište Hrvatskog kulturnog centra u Tuzli, koje je u završnoj fazi uređenja. Gvardijan je gradonačelnika upoznao s tijekom radova te ga izvijestio o problemima s kojima se susreće Hrvatska zajednica u Tuzli.

Katolički školski centar sv. Franjo bio je sljedeće odredište zagrebačke delegacije, a prilikom posjeta gradonačelnik je donirao 50 knjiga za školsku knjižnicu. U Bosanskom kulturnom centru, gradonačelnik Bandić je, toplo pozdravljen od publike, prisustvovao i tradicionalnom božićnom koncertu, na kojem su nastupili Tomislav Bralić i klapa Intrade. Koncert je organiziralo Hrvatsko kulturnom društvo Napredak i Franjevački samostan u Tuzli.

Drugog dana boravka zagrebački gradonačelnik susreo se s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, koji ga je tijekom razgovora izvijestio o tome da je njihova gradska uprava rezervirala sredstva za pomoć u izgradnji Hrvatskog kulturnog centra. Također je naglasio da sa zanimanjem prate rad zagrebačke gradske uprave, te se pohvalio da su izdali brošuru Tuzla, grad na zrnu soli. Gradonačelnik Bandić zahvalio se kolegi na toploj dobrodošlici i spremnosti da pomogne izgradnju Centra.
Kako se čulo, gradonačelnici Imamović i Bandić pozvani su na prijem kod predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, gdje će Zagreb i Tuzla primiti priznanja za lidere kontinentalnog turizma u ovoj regiji.

Nakon susreta u tuzlanskoj gradskoj upravi, uslijedio je posjet Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, gdje su zagrebačkog gradonačelnika i zamjenika pročelnice za zdravstvo Gzima Redžepija s radom Centra upoznali ravnatelj dr. Nešad Hotić i najbliži suradnici.

U Behram begovoj medresi, najstarijoj obrazovnoj instituciji u sjeveroistočnoj Bosni, zagrebačko izaslanstvo primio je tuzlanski Muftija ef. Vahid Fazlović, koji se zahvalio gradonačelniku na svemu što čini za Islamsku zajednicu u Zagrebu, te istaknuo Zagreb kao odličan primjer suživota na ovim prostorima. Gradonačelnik Bandić tom je prigodom poklonio Muftiji knjigu Šefka Omerbašića Islam i muslimani u Hrvatskoj i monografiju Zagreba.

Na putu prema Brčko-Distriktu, izaslanstvo je posjetilo Radio stanicu u mjestu Breška i KUD Breška, te župu Uznesenja Blažene djevice Marije, gdje su ga s pjesmom dočekali tamošnji Hrvati.

U župi Dubrave, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomenika braniteljima 108. brigade HV-a, gradonačelnik Bandić odao je počast palim braniteljima.

Nakon toga, u mjestu Srebrenik, čija Župa iduće godine slavi 150. obljetnicu postojanja, susreo se sa župnikom i predstavnicima hrvatskih udruga, koji su ga upoznali sa životom Hrvata na ovom prostoru.

U Distriktu Brčko, posljednjoj destinaciji dvodnevnog posjeta, zagrebački gradonačelnik susreo se s gradonačelnikom Distrikta dr. Antom Domićem, s kojim je, između ostalog, razgovarao o mogućnostima suradnje na gospodarskom, kulturnom i športskom području. Prije susreta, gradonačelnici su položili vijenac i zapalili svijeću palim braniteljima kod spomenika ispred zgrade Gradske uprave.

Gradonačelnik Bandić sastao se i s načelnikom općine Orašje Đurom Topićem i premijerom Županije Posavske Marijanom Oršolićem.

Uz gradonačelnika, u zagrebačkom izaslanstvu bili su zamjenik pročelnice za zdravstvo Gzim Redžepi, posebni savjetnik Harun Omerbašić i voditelj Kabineta Stipe Zeba.


Gradske vijesti - 2013.