clanak False

Lanterna plinska, tak' imam te rad'

U povodu 150. obljetnice javne plinske rasvjete u Zagrebu, na Trgu svetoga Marka zasvijetlile su danas dvije replike prvotnih plinskih svjetiljki.
19.12.2013.

U povodu 150. obljetnice javne plinske rasvjete u glavnom hrvatskom gradu, u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora, direktora Gradske plinare Zagreb Ante Dodiga, te gradskih zastupnika i predstavnika Gradske uprave, na Trgu svetoga Marka zasvijetlile su danas dvije replike prvotnih plinskih svjetiljki, baš onakvih kakve su bile postavljene u Zagrebu davne 1863. godine.


Uz posebnu zahvalu Gradu Zagrebu, direktor Plinare Ante Dodig naglasio je kako u gradu postoji čak 239 aktivnih plinskih svjetiljki te da je Zagreb jedan od rijetkih europskih gradova koji svojim posjetiteljima može ponuditi takvu turističku atrakciju. Na svoju povijest i na to što smo do danas zadržali ovaj običaj, moramo biti ponosni, dodao je predsjednik Skupštine Darinko Kosor.


Gradonačelnik Bandić podsjetio je na dugačku, često stogodišnju tradiciju javnih gradskih poduzeća, a ovom prilikom najavio je i uvođenje posebno dizajniranih uniformi za djelatnike Plinare i Čistoće, koji se brinu za uži centar grada, čime bi grad dobio još jednu turističku zanimljivost.


Gradske vijesti - 2013.