clanak False

Zagreb koordinator projekta europske mreže gradova

27.02.2013.

(Hina / INFOPUNKT/ www.zagreb.hr)  EU projekt "Europska mreža gradova za povoljnije poduzetničko okruženje", vrijedan 90 tisuća eura kroz koji će sedam europskih gradova razmijeniti iskustva u mjerama poticanja samozapošljavanja i poduzetništva te stvoriti platformu za daljnju suradnju u korištenju fondova Europske komisije, predstavljen je danas u Zagrebu, gradu koji je kao koordinator projekta dobio bespovratna sredstva Europske komisije. 

 Zaželjevši dobrodošlicu zamjeniku gradonačelnice Varšave  Michalu Olszewskom , predstavnici grada Kielce Nataliji Luba Chudzik i svim sudionicima predstavljanja Projekta, gradonačelnik je naglasio da je od ukupne vrijednosti Projekta Zagrebu dodijeljeno 68.000 eura, te da Poljska nije slučajno odabrana za strateškog partnera, nego zato što je ona najbolji primjer države članice Europe po učinkovitosti korištenja sredstava iz fondova za gospodarski i društveni razvoj, razvoj poslovne infrastrukture i podrške poduzetnicima. Za strateškog partnera projekta odabrana je Poljska jer je ta zemlja, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Badnić, najbolje iskoristila europske fondove za gospodarski razvoj, razvoj poslovne infrastrukture i podršku poduzetnicima. 

"Radujemo se što ćemo od 1. srpnja ove godine još tješnje i bolje surađivati za dobro i prosperitet naših gradova i država", rekao je Bandić dodavši da je cilj Projekta razmjena najbolje prakse i iskustva u poticanju samozapošljavanja, obrtništva i poduzetništva koji su u Zagrebu kao i u Europi prepoznati kao pokretači gospodarskog razvoja. Upravo zbog logistike, bolje umreženosti i iskoristivosti EU fondova Grad Zagreb prošle je godine otvorio Ured za EU integracijske procese u Bruxellesu, dodao je zagrebački gradonačelnik.


 

 

Zamjenik varšavske gradonačelnice Michal Olszewski kazao je da se taj projekt može smatrati malim korakom koji ima veliku važnost u poboljšanju učinkovitosti suradnje i korištenja europskih fondova. Partnerstvo na ovom projektu potvrđuje i dobre veze Zagreba i Varšave, povezane i Sporazum o  prijateljstvu potpisanom 2011. godine u glavnog gradu Poljske.

"Ovo je velik i važan dan za mene kao predstavnika Varšave, grada prijatelja Grada Zagreba, ali i osobno, jer sam bio uključen u predradnje za ostvarenje Projekta, istaknuo je zamjenik Olszewski: " Naša iskustva rado ćemo podijeliti s vama, a možete računati i na našu podršku i pomoć. Ovaj Projekt mali je ali važan korak prema što boljem korištenju sredstava iz fondova, a ujedno će dobro utjecati na razvoj malog gospodarstva i obrtništva, kao i na razvijanje odnosa između zemalja partnera."

 .

 

Budući da je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju, kroz ovakve projekte steći će reference za što kvalitetnije korištenje sredstava iz europskih fondova naglasio je pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, dodavši da je Grad Zagreb u 2011. sudjelovao u 33 projekta ukupne vrijednosti 55 milijuna eura, a u 2012., nakon osnivanja EU tima, na 41 projektu. To su projekti manjih vrijednosti ali preko njih stječemo iskustvo u upotrebi i korištenju sredstava fondova. Puno smo naučili i od naših prijatelja iz Poljske na čemu smo im zahvalni, dodao je na kraju pročelnik Laco.

 

>

 

 

 

 

 Konzorcij projekta čini sedam europskih gradova u Poljskoj, Švedskoj, Italiji i Španjolskoj, a cilj je kroz razmjenu prakse i mogućnosti primjene lekcija naučenih od gradova partnera na lokalnoj razini stvoriti zajedničke preporuke za stvaranje potencijalnog poslovnog okruženja na europskoj razini. 

Kroz projekt će, uz poduzetnike biti umreženi zaposlenici gradskih administracija zaduženi za poduzetništvo, predstavnici razvojnih agencija, tehnoloških parkova, učilišta, udruga i zavoda za zapošljavanje.

 

 


Gradske vijesti - 2013.