clanak False

Zagreb kandidat za Zlatni cvijet Europe 2013.

22.02.2013.


Grad Zagreb izabran je između sedam hrvatskih gradova kao kandidat za prestižnu nagradu Zlatni cvijet Europe 2013. koju dodjeljuje Krajobrazna europska asocijacija Entente Florale Europe, izvijestio je predsjednik EFE za Hrvatsku Vojko Pleština na predstavljanju u Gradskoj upravi. Za titulu najljepšeg grada Europe, dodao je, Zagreb će se natjecati s još deset gradova odabranih između više od 2400 kandidata iz 12 zemalja.

Mi smo već sada pobjednici jer smo ušli u prvih 11 najljepših europskih gradova, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić, dodavši da će Grad i Turistička zajednica poduzeti sve potrebno kako bi se Zagreb pokazao u najboljem svjetlu između 25. i 27. lipnja ove godine, kada dolazi službeno stručno povjerenstvo koje će ocijeniti zagrebačku kandidaturu, točnije, hortikulturno uređenje grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest građana i projekte zaštite okoliša. Naš grad je, kao što je poznato, prošle godine u Dubrovniku proglašen za top destinaciju kontinentalnog turizma, istaknuo je na kraju gradonačelnik.

Kako se čulo, proglašenje rezultata natjecanja i dodjela nagrada, kao i završna svečanost održavat će se od 26. do 28. rujna ove godine u gradu Neiuwpoortu u Belgiji. Konkurenti Zagrebu u natjecanju su: talijanski Spello, slovenski Bled, austrijski Kufstein, mađarski Heviz, njemački Dresden, češki Mestska Cast Praha, nizozemski Weert, belgijski Sint Niklaas i Birmingham iz Velike Britanije.

Asocijacija je osnovana prije 35 godina u Bruxellesu i sastoji se od 12 članica: Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Nizozemske, Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske, koja je jedina članica koja nije u Europskoj uniji.

Podsjetimo, nagrada Zlatni cvijet Europe dodjeljuje se u dvije kategorije: za selo/mjesto do 3.000 stanovnika i za grad preko 2.000 stanovnika. Hrvatski gradovi dosad su osvajali bronce i srebra, a jedino je Primošten 2007 osvojio zlato u kategoriji mjesta/sela.


Gradske vijesti - 2013.