clanak False

Svjetski dan zdravlja

05.04.2013.

 

Ususret Svjetskom danu zdravlja (7. travnja), zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavljen program i niz javno-zdravstvenih aktivnosti, koje će se pod motom Kontrolirajte svoj tlak, smanjite rizik za srčani i moždani udar, održavati u tjednu zdravlja od 5. do 12. travnja.

Ponosni smo da je Grad Zagreb 2009. bio domaćin Međunarodne konferencije Zdravi gradovi, a ja u ime Grada Zagreba potpisnik Dekleracije o zdravim gradovima za petogodišnje razdoblje Projekta Zagreb – Zdravi grad, istaknuo je gradonačelnik Bandić te nadodao kako je u gradu Zagrebu mnogo toga napravljeno po pitanju kvalitete zraka, prometnih infrastruktura, proširenja zelenih površina, dostupnosti zdravstvenih usluga za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom, osjetljivih skupina (djece, trudnica, branitelja, starijih osoba). Također je naglasio da jedino zajedničkom koordinacijom svih subjekata možemo nešto napraviti, te zajedničkim djelovanjem osigurati pojedincu potpuno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje, a svim građanima poručio je da kontroliraju redovito svoj krvni tlak i promijene stil života. Na konferenciji je gradonačelnik najavio i da će od 1. svibnja, svaki drugi vikend, građani na Trgu bana Jelačića placu moći izmjeriti šećer u krvi.

Zahvalivši gradonačelniku i cijelom timu koji sudjeluju u već tradicionalnom obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije Antoniette Kaić-Rak naglasila je da je moto ovogodišnjeg Dana zdravlja Kontrolirajte svoj tlak, smanjite rizik za srčani i moždani udar. Budući da upravo visoki krvni tlak uzrokuje 7,5 milijuna smrti svake godine ili 13 posto smrtnosti globalno, gđa Kaić rakje naglasila kako je to javno-zdravstveni problem, te zato treba pripaziti na određene čimbenike u životu: smanjiti prehranu koja je bogata zasićenim mastima, prekomjernu konzumaciju soli, prekomjerno konzumiranje alkohola i duhana, na prekomjernu težinu i pretilost, te je preporučila više kretanja i vježbanja i što manje stresa.

Spasi život

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar, zajedno sa ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Slobodankom Keleuvom, predstavio je Projekt Spasi život. Cilj projekta je educirati građane, od onih najmlađih vrtićke dobi pa do najstarije, populacije kako reanimirati i pomoći osobi do trenutka dok dok ne stigne Hitna pomoć. Ravnateljica Hitne pomoći naglasila je da hitna stiže u roku sedam minuta, ali da na žalost ljudski mozak počne odumirati za četiri do pet minuta, stoga je važno da se na vrijeme reagira i pomogne.

Budući da danas kreće distribucija edukativnih naljepnica koje će se nalaziti u svim javnim instiutcijama u gradu i u vozilima javnog prijevoza, gradonačelnik je letke predao predao ravnatelju Kazališta Komedija Niki Pavloviću, ravnatelju OŠ Malešnica Bori Šarušiću, ravnateljici DV Ivana Brlić Mažuranić Miri Božić, ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatku Stiću,  te voditeljima podružnica ZET i Upravljanje sportskim objektima Dubravku Baričeviću i Ivi Eriću


Gradske vijesti - 2013.