clanak False

"Rijetki, ali jednaki"

02.03.2013.

Rijetki, ali jednaki slogan je Međunarodnog dana rijetkih bolesti koji se u Hrvatskoj po šesti put za redom obilježava nizom aktivnosti u organizaciji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva zdravlja i Grada Zagreba.

Tim je povodom, danas, na Trgu Petra Preradovića postavljen informativni šator gdje su se građani mogli pobliže upoznati s rijetkim bolestima te radom raznih udruga, a među posjetiteljima je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Međunarodni dan rijetkih bolesti obilježava se svake godine krajem veljače u više od 30 europskih zemalja. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti je podignuti svjesnost javnosti o rijetkim bolestima te ukazati na probleme s kojima se oboljeli i članovi njihovih obitelji svakodnevno susreću.

Rijetke bolesti su prema definiciji one bolesti koje se javljaju na manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika. Iako rijetke, kada se uzme veliki broj rijetkih bolesti (između 6000 i 7000 različitih dijagnoza) dolazimo do podatka da u Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6-8% cjelokupne populacije.


Gradske vijesti - 2013.