clanak False

Projekt Zagreb - razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje

18.07.2013.

 

(Hina) - Sporazum o sufinanciranju izrade studijsko-projektne dokumentacije za prijavu Projekta Zagreb - Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje za razdoblje 2013. do 2015. potpisali su danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i predsjednik Uprave Zagrebačkog Holdinga Slobodan Ljubičić.

 

Cilj je Projekta Zagreb-Razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje, koji je vrijedan 50 milijuna eura, osigurati unaprjeđenje sustava vodoopskrbe i odvodnje, pokrivenost područja infrastrukturom i smanjenje gubitka u sustavu komunalne infrastrukture na području grada Zagreba, kazao je Bandić.  


Dodao je i kako je to prvi u nizu velikih razvojnih infrastrukturnih projekata Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga koji će biti kandidirani Europskoj komisiji za sufinanciranje iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda.


Naime, mogućnost financiranja ovakvih projekata Gradu Zagrebu je otvorena tek ulaskom Hrvatske u EU.


Gradonačelnik je istaknuo i kako ćemo uspjeti izvući onoliko novaca iz europskih fondova koliko budemo sposobni, brzi i educirani za apliciranje za projekte.


Potpisivanjem sporazuma, istaknuli su potpisnici, sufinancirat će se izrada studije izvodljivosti i aplikacije za prijavu s cjelokupnom studijsko-projektnom dokumentacijom Projekta Zagreb, što je preduvjet za prijavu projekta Europskoj komisiji.


Studija će, kako je rečeno, obuhvatiti uslužno područje vodoopskrbe koje čini grad Zagreb, gradovi Sveta Nedjelja i Samobor i općina Stupnik te područje obuhvata odvodnje.


Rezultat izrade studije je izbor najpovoljnijeg rješenja sustava vodooprskbe i odvodnje.


Projekt Zagreb usklađen je s razvojnom strategijom Grada Zagreba i ostalim strateškim dokumentima na lokalno-regionalnoj razini te prioritetima Strategije Europa 2020 s ciljem pametnog, održivog i sveobuhvatnog rasta.


Razvojem sustava vodoopskrbe i odvodnje te provedbom EU vodokomunalnih direktiva do 2018. u skladu s preuzetim obvezama Hrvatske, građanima će se osigurati dovoljna količina voda te pouzdane isporuke i redovite kontrole vode za piće u svakom naselju grada Zagreba.


Na novinarsko pitanje o vrijednosti studije, rečeno je kako će 50 posto financirati Hrvatske vode, četvrtinu Grad i četvrtinu Holding, procijenjeno je da će vrijednost biti oko 5 milijuna kuna, no sve ponude koje su stigle su ispod 4 milijuna kuna, a kako je postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača u tijeku nisu željeli govoriti o detaljima.


Gradske vijesti - 2013.