clanak False

Pismo namjere za Džamonjin muzej

05.03.2013.

(Hina) - Za projekt Muzeja Džamonja, koji će biti osnovan i izgrađen u Vrsaru, danas su u zagrebačkom Atelieru Džamonja pismo namjere potpisali Fedor Džamonja, sin velikog umjetnika Dušana Džamonje, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i župan Istarske županije Ivan Jakovčić. 

Vlasnik zbirke Fedor Džamonja zahvalio je Bandiću i Jakovčiću što brinu i traže načina kako da usliše želje njegovog pokojnog oca da se zbirka predstavi široj publici. Riječ je o 365 djela velike vrijednosti koji će biti darovani Muzeju Džamonja zamišljenom na 3.000 četvornih metara s tim da će jedna trećina biti izložbeni prostor, a ostalo javni prostor za promociju kulture Istre i Hrvatske. 

"Taj proces trajao je godinama, a sada je dobro vrijeme, kad nam EU otvara vrata, da možemo s ponosom pokazati što imamo i odakle dolazimo. Duško je cijeli život skupljao svoja najbolja djela, nije ih htio prodavati i ljubomorno ih je čuvao za muzej gdje bi bila javno izložena i dostupna svima", kazao je Fedor Džamonja. Podsjetio je kako je njegov otac cijeli život radio u Zagrebu, ali da je u Istri napravio svoja najbolja djela pa mu je drago što je pronađen način da i jedna i druga lokacija budu zadovoljne jer su Dušanu Džamonji i Zagreb i Istra bile velikog značaja.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da mu je kao gradonačelniku čast i priznaje staviti svoj potpis na veliki kulturni projekt kakav je Muzej Džamonja. Naveo je da već postoje tri sastavnice budućeg muzeja - Zbirka Dušana Džamonje koja obuhvaća 50 godišnje stvaralaštvo svjetski priznatog i nagrađivanog autora i sadrži skulpture, crteže, makete, projekte i različite modele, zatim ljetnikovac i park skulptura Džamonja u Vrsaru, kao i Atelier Džamonja koji će postati sastavni, zagrebački dio Muzeja.


"Pismom namjere - vlasnici, Grad Zagreb i Istarska županija - obvezuju se izgraditi Muzej Džamonja u kojem se zagrebačkoj, istarskoj, hrvatskoj i svjetskoj javnosti predstavlja naš umjetnik svjetske slave", kazao je Bandić i dodao da je Grad Zagreb vlasnik Ateliera gdje je Džamonja stvarao svoja djela te da je 1960. primio i Nagradu grada Zagreba. "Svojim izložbama i nastupima u EU i svijetu predstavlja ono najbolje što posjeduje grad Zagreb i moderna hrvatska kultura. Zato se Zagreb ponosi svojim sugrađaninom", kazao je, uz ostalo, Bandić.
Župan Ivan Jakovčić prisjetio se živopisnih razgovora u parku s Dužanom Džamonjom o budućem muzeju te dodao da je svojim radom i djelom taj umjetnik prisutan na mnogim mjestima u Istri.
Ocijenio je da je Muzej Džamonja projekt od nacionalnog, pa i europskog i svjetskog značaja, muzej koji će biti smješten u Vrsaru, ali za svakog građanina svijeta te je zahvalio obitelji Džamonja koja je tako odlučila. "To će Istri dati novi sadržaj, novi pečat kao regiji kulture i kvalitete življenja", kazao je Jakovčić.
Napomenuo je da je taj projekt dio kulturnih projekata EU. Dio financija bit će pokriven iz Istarske županijei općine Vrsar, a najveći dio novcem EU fondova. "Taj muzej će biti prvi prioritet u kulturnim projektima Istre koji će ići prema EU fondovima s kojima smo već realizirali preko 200 projekata", dodao je Jakovičić.
Podsjetio je i na dugogodišnju kulturnu suradnju Grada Zagreba i Istarske županije na zajednički kulturnim projektima koji se održavaju ljeti u Istri, a u njima sudjeluju zagrebački umjetnici: Motovun film festival, Festival plesa u Svetvinčentu, Brijunski teatar, Festival jazza u Grožnjanu.


Gradske vijesti - 2013.